Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

День святої Катерини: покровительку жіночої долі вшановують сьогодні


Як це часто буває — свято увібрало в себе дві частини історії — християнську та дохристиянську. Великомученицю Катерину вважають покровителькою жіночої долі та заступницею кращої половини людства. Ім’я Катерина прийшло в українську мову з грецької, означає «чиста, непорочна».
Легенда про Катерину
Свята Великомучениця Катерина жила в Олександрії у непрості часи, коли християни страждали від постійних переслідувань. Вона прийняла віру і завжди відзначалась непохитністю своїх поглядів. Вмовляли її відректись від віри і грошима, і владою, і маніпуляціями та згодом — погрозами. Але все було марно, тож згодом на Катерину чекала страта. За легендою, жінка переконала трьох воїнів прийняти християнство, за що їх було вирішено стратити. Та Катерина стала на їх захист і гідно прийняла смерть за свою віру. За це і отримала згодом звання Великомучениці.
Народне свято жіночої Долі
Раніше, відзначаючи свято жіночої Долі, українці приносили подарунки тим самим Богиням Долі. Щоб задобрити їх, приносили Рожаницям жертвоприношення у вигляді хліба, квасу, засушених квітів, молока, каші. Здавна день Долі вважався святом привернення до себе любові. Вся їжа, гадання, заходи та заговори — стосувались саме любовної тематики та щасливого майбутнього у шлюбі. Саме тому, коли з поширенням християнства День Катерини пов’язали із Днем Долі, вона також стала вважатись заступницею жінок і наречених.
В День Долі молоді дівчата ворожать на щасливе кохання, вагітні жінки просять про легкі пологи, а хлопці — про добрих та вірних дружин. Як саме проходять ворожіння — читайте далі.
Як ворожили на Катерини?
1. Щойно сонце зійде — дівчата шли зрізати гілочку вишні та ставили її у скляну посудину в будинку. Залишали стояти її до свята Меланки. Як до того часу гілка зацвіте — чекай гарного парубка. А як засохне, то, відповідно, поганий знак. Хлопці також зривали гілочку та ставили в воду. Так вони визначали, якою буде майбутня дружина: доброю і спокійною, чи лінивою та сварливою.
2. Різні ворожіння дівчата проводили разом: варили пісний борщ та кашу, брали з собою і приходили до когось додому. Але посиденьки були тихими й всі обов’язково повинні були вернутись додому, адже тривав піст.
3. Існувала прикмета із водою: зранку треба вийти на вулицю і подивитись на зображення у криниці. Якщо вода неспокійна, колихається і йде колами, то ще не скоро вийдеш заміж. Якщо навпаки спокійна, то чекай сватання.
4. Незвичайний спосіб дізнатись свою подальшу сімейну долю: підійти до вікна чужого будинку та спробувати розчути, про що там розмовляють. З вхоплених слів, кількості людей в домі, їх інтонації та настроїв — передбачали й своє майбутнє у шлюбі.
5. Хто з дівчат вже мріяв скоріше будувати власну родину — ходили на Катерини в церкву та просили у неї про допомогу. Ставили свічку біля її ікони й молились про пришвидшення щасливого сімейного життя.
6. Якщо жінка думала, що їй хтось наврочив, то у цей день мала змогу “очиститись”. Треба було випрати свою сорочку в крижаній воді, а хрестик прикласти до ікони Катерини під час служби. Також очищались — вмиваючись снігом чи талою водою.
7. Існувало і безліч інших популярних ворожінь. В основному, вони відбувались за допомогою відомих магічних предметів, таких як гребінець, голка, нитка, перстень, хустинка тощо. Вони використовувались і у інші дні, придатні для ворожінь.
Що не можна робити в цей день?
Заборон досить багато, адже під час цього свята вже триває передріздвяний піст. Не можна танцювати, веселитись, співати. А також виконувати будь які хатні роботи: прибирати, будувати, прати, ремонтувати, шити. Тобто вважається гріхом будь яка фізична праця, але й веселощі також. Зі страв у цей день дозволялось частуватись лише кашею та пісним борщем. Тож день проходив тихо і спокійно. Ворожіння завжди сприймались церквою негативно, а у піст тим більше. Адже це традиції, які прийшли до нас із язичницьких часів. Проте, дівчата все ж ворожать, адже ці традиції існували в Україні задовго до прийняття християнства і живуть досі.
Які прикмети на Катерини?
Ясний день на 7 грудня — віщує морозну і холодну зиму. А якщо тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня). Кола поблизу місяця – буде холодна погода. Сонячні промені пучками спрямовуються догори – скоро почнеться завірюха. Катерина по воді, то Різдво по льоді. Як на Катерини холодно, то буде голодно. Маленькі зірки на небі прогнозують снігопад. Відлига та туман прогнозують морози через 10 днів. Якщо випав сніг на суху землю – наступний рік буде неврожайним. На святу Катерину ховайся під перину!





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.