Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Російський мультик "Маша і Ведмідь" назвали путінською пропагандою - Times


Стаття Times про пропагандистську складову російського мультсеріалу "Маша і Ведмідь" викликала суперечки у пресі та соцмережах.

У матеріалі Times наводяться висновки фінської газети Helsingin Sanomat - вона на основі інтерв'ю з естонським викладачем Пріітом Хибемягі з Інституту комунікації в Талліннському університеті стверджує, що ведмідь символізує собою Росію, й основне завдання цього персонажа - прищепити дітям позитивний образ цієї країни.
Мультсеріал "Маша і Ведмідь" став дуже популярним далеко за межами Росії.
В англомовному каналі YouTube у нього більше 4 млн підписників.
Загалом у всіх серій - понад 40 млрд переглядів.
Мультфільм також можна подивитися у популярному онлайн-кінотеатрі Netflix.
Хибемягі навіть вважає, що мультсеріал є частиною кампанії, яка становить загрозу національній безпеці Естонії.
Спеціаліст з питань безпеки з Букінгемського університету Ентоні Гліс розповів Times: "Маша буває зухвалою, навіть нестерпною, але також і рішучою. Вона намагається стрибнути вище голови. Не було б перебільшенням побачити в ній щось таке путінське".
Реакція в Росії
Російські державні видання у відповідь на це заявили про "патологічну русофобію" західних медіа.
"Мультсеріал "Маша і Ведмідь" знову викликав істерику у західних критиків", - написала "Российская газета".
"На Заході заявили, що Маша "поводиться по-путінськи", а Ведмідь змінює свідомість дітей!" - додають російські "Вести".
Не залишилося осторонь й посольство Росії у Британії.
"Сьогодні газета Times підняла важливе питання: як може Британія врятуватися від "Маші і Ведмедя"? Відкрити навчальний центр з малювання мурах в країнах Прибалтики? Включити до списку санкцій ЄС всіх мультиплікаторів? Явно потрібно рішуче і дуже дороге вирішення проблеми!" - іронізують російські дипломати у Twitter.
Водночас журналісти, яких складно запідозрити у симпатіях до Кремля, дали своє пояснення галасу, який піднявся навколо мультсеріалу.
"Звичайно ж, путінська пропаганда зловтішається з приводу дурної статті Times про те, що "Маша і Ведмідь" є путінською пропагандою. Дуже було передбачувано ", - пише Олексій Ковальов, засновник проекту "Лапшеснималочная", який присвячений викриттю фейків.
"За свою кар'єру журналіста я звик до того, що диваки з російської Думи заявляють, ніби Гаррі Поттер або "Телепузики" є частиною великої таємної змови, спрямованої проти російських дітей. Мабуть все дуже погано, раз Times проштовхує аналогічні речі", - резюмує журналіст Леонід Рагозін, який у минулому працював на ВВС та у російському Newsweek.
Голова студії "Анімаккорд", яка випускає серіал, Дмитро Ловейко в інтерв'ю РИА "Новости" сказав, що коментувати висловлювання про пропаганду потрібно з іронією.
"На жаль, за десять років у нас не було ні копійки державних грошей. І ми нікого не просили, бо ми чисто комерційний проект", - розповів він.
Він також запевнив, що ніяких політичних паралелей при створенні мультсеріалу не проводилося.
"Маша і Ведмідь" не захоплюватимуть вашу країну. Сьогоднішня безглузда стаття про те, що "все стосується гібридної війні Росії", вивела мене з себе", - відзначив один з провідних англомовних експертів по Росії Марк Галеотті.
Український журналіст та керівник Могилянської школи журналістики Євген Федченко відповів на це:
"Звичайно ж, Марк, ми всі знаємо, що російської дезінформації не існує, а НКВС насправді були чудовими людьми".
За що критикували інші популярні мультфільми?
Мультфільми про Тома і Джеррі звинувачували в "етнічних і расових забобонах" через зображення одного з персонажів - чорношкірої домробітниці. Висловлювалося невдоволення і тим, що деякі персонажі мультфільму курять.
У 2017 році американка подала скаргу на непристойне зображення в анімаційному серіалі "Бджілка Майя". В одному з епізодів мультфільму вона побачила контур чоловічого статевого члена на корі дерева. Стрімінговий відеосервіс Netflix видалив епізод, який викликав невдоволення глядачки.
У 2010 році одна з серій сатиричного американського мультфільму "Південний парк", багатого на лайливу ​​лексику та брутальні жарти, викликала гнів у мусульман через зображення пророка Мохаммеда в костюмі ведмедя. Творці мультфільму отримали безліч загроз, а телеканал Comedy Central, на якому відбулася прем'єра, вирізав скандальну сцену, за що сам піддався критиці борців за свободу слова.
У 1936 році символ "Діснейленду" Міккі Маус потрапив під заборону в нацистській Німеччині - Гітлер вважав Уолта Діснея євреєм, а отже, творцем "дегенеративного мистецтва"; до того ж фюрера розлютила одна з серій мультфільму, де мишеня носило форму прусського офіцера. Влада соціалістичної НДР мультфільм про Міккі Мауса теж не любила, оскільки вважала пропагандою американського імперіалізму.
Американський серіал "Сімпсони" при всій його всесвітній популярності критикують у різних країнах. Депутати російської Держдуми заявляли, що "Сімпсони" переповнені "епізодами насильства й агресії та впроваджують антагонізм між дітьми і батьками". Аналогічне ставлення до мультфільму у консервативних американців. Колишня перша леді США Барбара Буш в одному з інтерв'ю назвала "Сімпсонів" "самим дурним, що вона коли-небудь бачила".




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.