Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Що буде з організмом, якщо їсти ківі щодня

Ківі, хоч і давно відомий фрукт, але, тим не менш, не дуже популярний.

Найчастіше люди віддають перевагу яблукам, апельсинам і бананам, а цей яскравий зелений плід, покритий шорсткою шкіркою, вибирають рідко. І дуже даремно, адже це – справжнє джерело корисних властивостей.

Склад, калорійність, енергетична цінність

Середня вага ківі – 100 г. Велику частину фрукта становить вода – 84%. Також в ньому є білки (близько 1%), жири (менше 1%), вуглеводи (близько 10%). Фрукт цей низькокалорійний. Енергетична цінність одного середнього ківі – 48 ккал. Ківі – хороше джерело харчових волокон. Крім того, до його складу входить нікотинова кислота і різні цукри.

Ківі багатий на вітаміни, а саме: С, А, В1, В2, РР, В6, В12, Е, К1, D, а також бета-каротин. Цей плід містить клітковину, калій, кальцій, магній, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти і амінокислоти, фруктові та органічні кислоти. У ківі містяться ферменти, які сприяють розщепленню білків, нормалізації рівня згортання крові, позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.

Ківі здатний виводити зайву сіль з організму, що корисно для її любителів. Пара ківі середнього розміру забезпечує 1/4 потреби нашого організму в фолієвій кислоті. Піридоксину у фрукті менше – 4% від добової норми. Цей вітамін потрібен вагітним, жінкам, які годують, а також дітям і літнім людям.

Ківі слід вживати при цукровому діабеті, тому що він має низький глікемічний індекс, і одночасно є смачним продуктом. Фрукт містить природний цукор, але в оптимальній кількості, що не порушує вуглеводні метаболічні процеси, і навіть несе певну користь для діабетиків.

У чому користь шкірки ківі?

У шкірці ківі міститься безліч антиоксидантів. Тому ківі має протиракову, протизапальну і антиалергенну властивість. У шкірці в 3 рази більше антиоксидантів, ніж в самому плоді. Тому, можна їсти ківі прямо з шкіркою, попередньо видаливши волоски пристосуванням для чищення моркви або тупим ножем.

Шкірка ківі, на думку європейських вчених, має антисептичні властивості, може допомогти при дисбактеріозі. Вважається, що завдяки шкірці ківі знищуються такі мікроби як стафілокок і кишкова паличка.

Користь ківі для боротьби із зайвою вагою

Низька калорійність цього фрукта, вміст ферментів і ензимів, що розчеплюють жири і відмінно допомагають при схудненні. Дієтологи давно помітили, що ківі-джерело рослинної клітковини. У дрібних чорних насінинках є багато нерозчинної клітковини. Вона дозволяє нормалізувати травлення під час дієти, володіє невеликим проносним ефектом. Розчинні харчові волокна, які також є у фрукті, легко вбирають води, створюючи необхідний для придушення апетиту обсяг в шлунку.

Через те, що ківі допомагає нормалізувати травлення, дієтологи радять його їсти після всієї трапези. Ківі запобігає важкості в шлунку, а також допоможе ниркам. Вважається, що фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Багато людей вживають його в їжу для зниження печії.

Існує навіть дієта на основі ківі. Основна ідея дієти полягає в споживанні низькокалорійних продуктів та обов’язкової норми – 5 ківі в день. Деякі фахівці рекомендують робити регулярно розвантажувальний день за допомогою ківі. Для цього потрібно з’їсти близько 1 кг цього фрукта протягом дня. Пити можна тільки негазовану воду.

Зміцнення імунної системи

Фрукт в великих кількостях містить універсальний вітамін С. Тому, в холодну пору року і епідеміологічні періоди слід вживати 1-2 плоди ківі в день, щоб підвищити імунітет і захистити організм від вторгнення хвороботворних мікроорганізмів. Крім своєї основної властивості, аскорбінова кислота бере участь в обмінних процесах, захищає клітини організму від пошкоджень, згубного впливу вільних радикалів, омолоджує організм і попереджає процес передчасного старіння.

Ківі при вагітності

Ківі – фрукт, незамінний для нормального перебігу вагітності. Цей факт обумовлений вмістом в ньому фолієвої кислоти, яка необхідна в процесі виношування плоду. Жіночий організм потребує цього вітаміну і при плануванні дитини. Крім того, фолацін необхідний будь-якій людині для нормального кровотворення, росту здорових клітин, функціонування ЦНС і кори головного мозку.

Нормалізація роботи серця

Ківі містить калій в досить великих кількостях. Цей мікроелемент незамінний для нормалізації роботи серця, зміцнення стінок судин, регулювання артеріального тиску. Крім того, калій виводить з організму зайву рідину, попереджаючи і усуваючи набряки.

Кровотворення

Ківі містить багато заліза, яке необхідне для кровотворення і регулювання гемоглобіну в крові. Лікарі рекомендують вживати фрукт людям, які страждають на анемію, або перенесли значну крововтрату. Крім того, в ківі міститься унікальний елемент – актинідин, який регулює білкові обмінні процеси, а також нормалізує згортання крові. Фрукт запобігає утворенню тромбів, активно розщеплюючи жири, які можуть закупорювати і блокувати артерії.

Ківі для роботи нирок

Ківі має властивість виведення з організму надлишку солі, що значно покращує роботу нирок. Фрукт виробляє профілактику утворення каменів і піску в нирках, знижує ризик розвитку нефриту і пієлонефриту. Крім попередження сечокам’яної хвороби, фрукт перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі.

Ківі для краси

Екзотичний плід регулює пігментацію волосся, попереджаючи появу сивини. Велика кількість цинку, що міститься у фрукті, зміцнює нігті і волосся. Фрукт необхідний для здоров’я шкіри, покращує її колір і загальний стан, попереджає старіння, завдяки вітамінам А і Е, сконцентрованих в ньому. Речовина також регулює вироблення статевих гормонів.

Користь для ЦНС

Медики рекомендують приймати в їжу принаймні один фрукт, щоб позбутися від депресій і неврозів. Ківі виліковує від стресів, запобігає розладу сну. Фрукт рекомендується до вживання для спортсменів, оскільки ківі є натуральним джерелом поповнення фізичних сил і енергії, виступає як стимулятор.

Профілактика онкологічних захворювань

Завдяки концентрації в своєму складі бета-каротину і аскорбінової кислоти, ківі виробляє ефективну профілактику розвитку злоякісних пухлин. Крім того, в цьому фрукті зустрічається рідкісне поєднання вітамінів В6 і В9, що дозволяє організму швидко засвоювати корисні речовини і зберігати їх протиракові властивості.

Джерело: То є Львів




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.