Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Нейробіолог дав 9 порад, щоб ви змогли знову відчути щастя у житті

Нема за що!

Ви можете прочитати тисячі “чудодійних” рецептів, як досягнути щастя. Сьогодні їх роздають направо і наліво усі, кому не лінь, пише Doctor Andrei Laslau.
Але коли про щастя починають говорити нейробіологи – варто уважно прислухатися, адже ці люди в предметі (і в нашому мозку) дійсно розбираються.

Ось 9 звичок, які, за словами нейробіологів, допоможуть вам досягнути довгожданного щастя:


1. Озвучуйте свої почуття.

Якщо ви розгнівані або засмучені – дайте визначення своєму стану. У цьому є сенс. Річ у тому, що наш мозок негайно реагує, якщо ми “одягаємо” наші почуття в слова.
В ході одного дослідження учасникам показували фото людей з різними емоціями на обличчі – радістю, злістю, образою і так далі. Мозок випробовуваних відреагував на знімки негайно – відразу ж активізувалася мигдалина.
Коли учасників попросили назвати емоції, тобто промовити побачене, у них активізувалася інша частина мозку, а ось активність мигдалини навпаки – знизилася.

Коли піддослідні назвали і визначили побачені емоції, їх негативний вплив на мозок зменшився.

2. Вирішуйте проблеми у міру їх настання.

Мозок постійно шукає шляхи вирішення проблем. Навіть, коли ви спите. Якщо проблеми наростають, як снігова куля, мозок впадає у ступор. Навіть найбільш нешкідлива проблема здається йому нерозв’язною.
Експерти радять вирішувати одну проблему за раз. Коли ви приймаєте правильне рішення, мозок винагороджує вас: ваша лімбічна система (відповідальна за думки й емоції) заспокоюється, на душі у вас легко, ви з оптимізмом дивитеся в майбутнє.

3. Частіше кажіть “дякую”.

Дякувати дуже корисно, і бажано робити це щодня. В результаті цього відбувається викид дофаміну в кров.
Почуття вдячності також впливає на рівень серотоніну, тому вам не знадобляться ніякі антидепресанти. Будьте вдячні за елементарні речі – дах над головою, комфорт, можливість вчитися і працювати.
Не фокусуйтесь на поганому. Навчіться сприймати труднощі як тимчасові перешкоди. Не дозволяйте негативним думкам домінувати у вашому житті – не позбавляйте себе щастя.

4. Щодня дізнавайтеся щось нове.

Кожного разу, коли ви дізнаєтеся щось нове, мозок змінюється.  Отримання нових знань дозволяє мозку швидше адаптуватися до змін у довкіллі. За кожне відкриття мозок винагороджуватиме вас дофаміном.
Його ви отримуєте, коли їсте що-небудь смачне, коли займаєтеся сексом або отримуєте смс від коханої людини. Постійне навчання дає вам нові знання і навички, допомагає досягнути щастя та спокою.

5. Обнімайтеся.

Ми гостро потребуємо визнання – його можна отримати тільки через спілкування з іншими людьми. Їх похвала робить нас щасливішими. Це доведено вже не одним дослідженням.
Ще один спосіб вивільнити окситоцин (так званий “гормон любові”) – це дотики. Окситоцин виділяється, коли люди торкаються одне до одного, обіймають або цілують. Цей гормон лежить в основі довіри.
Щоб легше перенести хворобливу процедуру, попросіть близьку людину потримати вас за руку. Це притупляє почуття болю.

6. Частіше бувайте на сонці.

Причиною вашої меланхолії може бути нестача вітаміну D в організмі. Він відіграє важливу роль у виробництві серотоніну – гормону щастя. Вітамін D синтезується в організмі людини під впливом прямих сонячних променів.
Він також запобігає деяким видам раку, гальмує старіння клітин шкіри, зміцнює імунну систему і допомагає стабілізувати тиск. Крім того, вітамін D допомагає нашому організму засвоювати кальцій, необхідний для здоров’я кісток.

7. Займайтесь спортом.

Фізичні вправи приносять користь нашому психічному здоров’ю і благополуччю. Вони сприяють виробленню ендорфінів, які допомагають боротися з депресивними станами і чинять заспокійливий ефект.
Завдяки фізичним навантаженням ви почнете швидше засинати, ваш сон стане якіснішим. Від цього підніметься і ваш настрій – адже ми знаємо, наскільки похмурими і насупленими ми буваємо, якщо не вдається виспатися.

8. Добре відпочивайте.

Брак сну, безсоння або поганий сон підвищують рівень кортизолу в організмі – гормону стресу. Безсоння і депресія йдуть рука в руку.
Недосипання викликає апатію, знижує вашу концентрацію, це негативно відбивається на вашій роботі та особистому житті. Ви засмучуєтеся, через це знову підвищується рівень кортизолу. Коло замикається.
Щоб краще спати, займіться йогою, медитуйте перед сном. Якщо і це не допомагає, зверніться до свого сімейного лікаря.

9. Зосередьтеся на позитивних спогадах з минулого.

Намагайтеся зберігати в пам’яті тільки хороші моменти – похід з сім’єю в зоопарк, отримання диплома, перше побачення з коханим, день народження і так далі. Такі спогади підвищують рівень серотоніну. Якомога частіше повертайтеся до цих приємних епізодів.

Замість закінчення…

Отримання спадку, олімпійської медалі або пропозиції вийти заміж теж зроблять вас щасливими. Проте такі події відбуваються раз або два в житті, а щасливим хочеться бути вже зараз.
Обов’язково прислухайтеся до порад, наведених вище. Хоча б спробуйте! 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.