Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Родимки і папіломи: що потрібно про них знати?

Чи представляють ці утворення небезпеку, і чи варто їх видаляти?

Чим родимка відрізняється від папіломи, чи представляють ці утворення небезпеку, і чи варто їх видаляти, розповів член Євразійської федерації онкологів (EAFO), хірург-онколог «Європейської клініки» В'ячеслав Лісовий, інформує Ukr.Media.
Медична назва родимки - невус. Кожен невус - це, по суті, доброякісна пухлина, що виникла в результаті мутації в клітинах шкіри. Невуси бувають двох видів: темні пігментні і безпігментні світлі. Насправді спектр кольору родимок дуже широкий: від темно-коричневого до ніжно-рожевого. Поява родимок на тілі пов'язано з багатьма факторами. Це може бути генетична схильність - іноді у дітей з'являються невуси в тих же місцях, що у батьків; вплив ультрафіолету, тому що при ньому активується вироблення мелатоніну; гормональні зміни або прийом деяких ліків, наприклад, стероїдів. В більшості своїй родимки не небезпечні, не несуть ніякої особливої функції, і є просто скупченням пігменту.
Яка родимка небезпечна?Досвідчений онколог помітить небезпечний невус відразу. В США була розроблена спеціальна тестова система ABCD.? Ця система дозволяє досить легко зрозуміти, коли варто проконсультуватися з фахівцем. Кожна буква в цій абревіатурі означає ключову ознаку, на яку треба звернути увагу.
A (asymmetry) - асиметрія новоутворення,B (boundary) - межі, їх нерівні контури,C (color) - колір: не рівномірний, а чергування ділянок з різним забарвленням,D (dimention) - максимальний горизонтальний розмір (більше 6 мм).Але ставити собі діагноз самостійно не варто, при наявності того чи іншого фактора ризику невус не обов'язково перейде в меланому. Навіть якщо є кілька факторів, це ще ні про що не говорить. Тому, щоб бути точно впевненим у своїй безпеці, слід регулярно перевірятися у фахівця, в середньому раз на рік.
У групі ризику також перебувають люди з великою кількістю родимок - більше 50, і ті, у кого є генетична схильність до раку шкіри. Якщо невус доставляє незручності, пошкоджений або занадто вразливий, його рекомендується видалити, тому що багаторазово травмована родимка має підвищений ризик перетворення в меланому. А ось поява волосся на новоутворенні - це ознака доброякісного невуса і є нормальним явищем.
Існує помилка, що видалення невуса може спровокувати розвиток раку в цьому місці. Але розвиток хвороби не викликає видалення родимки, а надто пізніше і поверхневе видалення вже сформуваної меланоми.
Чим папілома відрізняється від родимки?Папілома - безбарвний «грибок» на ніжці, поява якого викликана попаданням в організм вірусу папіломи людини (ВПЛ). ВПЛ здатний проникнути в шкіру при наявності на ній пошкоджень або внаслідок передачі статевим шляхом. Найчастіше папіломи з'являються в області шиї, пахвової западини і грудей. Відрізнити їх від невуса можна по наявності характерної «ніжки» у новоутворення.
Вірус папіломи людини має 27 видів і понад 150 штамів, частина з яких має онкогенні властивості. Наприклад, ВПЛ 16-го, 18-го, 31-го, 33-го, 35-го і 39-го типів вважається головною причиною виникнення раку шийки матки. При цьому, у заражених цими типами вірусів людей може і не бути ніяких зовнішніх проявів. Не так давно Американське управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалило вакцинацію від ВПЛ для чоловіків і жінок від 27 до 45 років. Раніше цю вакцину рекомендували робити тільки підліткам і людям не старше 26 років.
Крім небезпечних штамів вірусу, широко поширені і досить необразливі, наприклад такі, як звичайний банальний герпес, який є майже у кожного. Папіломи можуть виникнути при ослабленні імунітету, у період вагітності і пологів, внаслідок гормональної перебудови організму.
Потрібно видаляти папіломи?Папіломи, що з'явилися внаслідок послаблення імунітету, при необхідному лікуванні та усунені причин, можуть зникнути самі по собі. До групи новоутворень, які не потребують видалення, відносяться також папіломи у неповнолітніх дітей. Найчастіше причина їх виникнення - не сформована імунна система підлітка. Інші папіломи видаляти варто, щонайменше, з естетичних міркувань. Рекомендується видаляти новоутворення, які перебувають у вразливих місцях і можуть травмуватися. При цьому, ні в якому разі не варто займатися самолікуванням і намагатися позбавитися від новоутворень самостійно, відриваючи їх, припікаючи або використовуючи інші «народні» методи.
Способи видалення родимок і папіломІснує багато способів видалення як невусів, так і папілом. Один з найпоширеніших методів - лазерне видалення. Процедура безкровна, проводиться під місцевим знеболенням. До її плюсів можна віднести стерильність, швидке відновлення, безпека для шкірного покриву. Після впливу лазера на шкірі не залишається жодного сліду.
Досить часто використовується кріодеструктивний метод: видалення новоутворень за допомогою рідкого азоту. Процедура дуже швидка, займає не більше п'яти хвилин, але досить болюча без адекватної анестезії. Після вилучення на місці родимки утворюється кірочка, яка згодом відпадає. Цей метод протипоказаний людям з індивідуальною непереносимістю холоду.
Існує і радіохвильове видалення родимок, коли уражена ділянка шкіри розсікається за допомогою радіохвиль. Процедура безболісна, але, на відміну від видалення азотом, загоєння відбувається досить швидко, кірка відпадає вже через тиждень.
Найбільш надійний метод видалення - це хірургічне втручання. Воно підходить для великих утворень, складних випадків і при підозрі на онкологію. Але при цьому, хоч операція і проходить досить швидко, процес загоєння затягнеться на кілька тижнів. Після операції може залишитися невеликий шрам. Тому для видалення невеликих родимок на обличчі, якщо це можливо, краще вибирати інші методи.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.