Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Очі печуть і болять: як підтримати зір пізньої осені

Пізня осінь і зима - досить непростий період для наших очей. Навіть люди зі стовідсотковим зором нерідко починають відчувати дискомфорт і втому від звичних навантажень: читання або роботи за комп'ютером. Багато хто восени скаржиться на такий сухість, відчуття «піску» в очах. Чому таке відбувається і як собі допомогти, Інформаційному агентству АСС розповіла Софія Боштан, асистент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата БДМУ. Фактори, що підсилюють негативні симптоми: - Сухе повітря в приміщеннях. Батареї і кондиціонери зігрівають повітря, але одночасно сушать його. А при недостатній вологості повітря з рогової оболонки очей посилено випаровується рідина. Якщо ви при цьому працюєте за комп'ютером і, довго не моргаючи, дивитесь в монітор, слізна рідина просто не встигає вироблятися в потрібному обсязі. Це призводить до розвитку «синдрому сухого ока». 
Тому навіть при звичайному навантаженні до вечора людина починає відчувати незвично сильну втому очей. Очі червоніють, сверблять, лопаються дрібні судини. - Сильні пронизуючі вітри викликають подразнення очей. Пориви холодного вітру заважають сфокусувати зір, що створює додаткове навантаження на м'язи і очні судини. У тих, хто носить контактні лінзи у вітряні дні може виникати відчуття, що в оці чужорідне тіло. Це через те, що очі недостатньо омиваються слізної рідиною, і на лінзи налипають мікрочастинки пилу. - Переохолодження. Само по собі воно не може викликати запалення, але запросто може активізувати «дрімаючі» інфекції і запустити активізацію запального процесу. Серед найчастіших сезонних інфекцій - запалення повік. Читайте ще: Запускав феєрверк, та залишився без ока. Різдво завершилось бідою для 38-річного буковинця - Усі ці фактори в підсумку погіршують якість життя, заважають нормально працювати, відпочивати, займатися звичними справами, - каже Софія Боштан. Але якщо на зовнішні явища ми ніяк вплинути не можемо, то спосіб уникнути їх негативного впливу на очі все ж є. Наше завдання - зволожити рогівку ока, знизити ризик запалень і зняти втому. Медики кажуть: підвищують напругу очних яблук напої з високим вмістом кофеїну (до них, до речі, належать і енергетики). Також шкідлива для очей і любов до солоного. 
Надлишок солі (більше 6 грамів у день) веде до затримки в організмі рідини і підвищення внутрішньоочного тиску. Його підвищення ще викликає голодування і тривалі перерви в їжі. - Безумовно корисні для очей продукти, багаті вітаміном В2 (горіхи, зелена квасоля, боби, яловича печінка). Цей вітамін підвищує гостроту зору. А його нестача веде до запалення слизової оболонки ока, посилення сльозотечі, - продовжує лікар. - Рівень В2 падає, якщо ви не їсте молочних продуктів і м'яса. Також для очей важливий провітамін А (каротин) - його багато в моркві, шпинаті, відварі шипшини. З втомою очей бореться і аскорбінова кислота. До речі, вітамін С руйнується під дією нікотину, тому в організмі курців його завжди не вистачає. 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.