Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Купити чи спекти? Підрахували, скільки коштуватиме хліб, виготовлений у домашніх умовах (ФОТО)

За прогнозами експертів, хліб до кінця року подорожчає ще на 10% — через низький врожай зернових, пише газета Експрес. Чимало людей, аби зекономити, беруться пекти самі. Чи справді це дешевше? Перевіримо!
Знаходжу в інтернеті найпростіший рецепт білого хліба: борошно пшеничне — 3 склянки, дріжджі — чверть чайної ложки, сіль — півтори чайної ложки, вода —1,5 склянки.
У найближчому супермаркеті купую 1 кг борошна вищого гатунку (8,5 грн), маленьку, 42-грамову пачку дріжджів (2,5 грн), 1 кг солі (6,5 грн). Набираю воду з автомата (1 літр — 70 копійок).
Удома відмірюю три 250-грамові склянки борошна (на 6,37 гривні), 10 грамів дріжджів (на 62 копійки), 15 грамів солі (10 копійок), півтори склянки води (26 копійок).
Просіюю крізь сито 500 грамів борошна, додаю розчинені в теплій воді дріжджі, сіль, вимішую в мисці і ставлю в тепле місце, щоби підросло. Згодом замішую, підсипаючи потроху борошно з третьої склянки. Формую круглий хлібець і кладу у форму. За півгодини він ще трохи підростає — ставлю у газову духовку. Хліб пікся півтори години.
Готовий буханець зважую — 724 грами. Коштував він мені 7 гривень 36 копійок (якщо не враховувати витраченого на приготування газу).
Для порівняння, у магазині ціна 700-грамової хлібини — не менш як 12 гривень. Отже, якщо є вільний час і натхнення — пекти самому вдома вигідно.
«У структурі собівартості буханця борошно займає 40%.  Є ряд факторів, які впливають на його ціну, — каже Іван Стефанишин, експерт  із сільськогосподарських питань. — Цього року це не так низький урожай, як проблеми з його якістю. Пшениця вродила трохи гірше через погодні умови, які склалися влітку та навесні. І якщо ціна пшениці зростатиме (хоча нині є тенденція до її зниження), то підвищуватиметься й ціна борошна,  а отже, і хліба.   Курс долара також впливає на ціну, бо деякі складники закуповують за кордоном. Дорожчають бензин, елекроенергія, комунальні послуги — усі ці чинники впливають на ціноутворення продуктів. Загалом, за моїми  підрахунками, ціна хліба може може підвищитися максимум на 10%».
Ірина ШЕЛУПЕЦЬ





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.