Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

7 способів, як можна в домашніх умовах дізнатися всю правду про воду, яку ви п’єте

Згідно з різними рейтингами, найчистішу воду з водопостачання можна знайти в країнах Північної Європи, а лідирують за цим показником Данія і Фінляндія. У той же час, за даними ВООЗ, понад 2 млрд людей на планеті використовують в якості питної забруднену воду і не завжди мова йде про жителів країн третього світу.

Тутка вирішив дізнатися, чому все-таки варто перевіряти якість води в домашніх умовах і які існують способи зробити це.

Навіщо перевіряти воду?
Людина використовує воду щодня. З нею в організм можуть надходити не лише корисні, але і небезпечні речовини. Вода – це універсальний розчинник, тому зазвичай вона не зустрічається в хімічно чистому вигляді. Разом з бактеріями і вірусами вона також може нести в собі й безліч різних домішок. Все це впливає на смак води, її запах, прозорість і колір. І навіть за цими простими ознаками можна визначити, що її якість змінилася.
Забруднена вода є причиною близько 70-80% всіх відомих захворювань і на 30% прискорює процеси старіння. Ось чому так важливо перевіряти її якість. А якщо немає можливості віддати воду на аналіз в лабораторію, тестування можна провести і в домашніх умовах.
1. Зберігання
Цей тест дозволяє визначити наявність домішок. Налийте воду в чисту прозору пляшку, закрийте кришкою і залиште в темному місці. Якщо через кілька днів з’явилася хоча б одна з ознак, що вселяє підозру (плівка на поверхні, наліт на стінках, осад), то якість води не ідеальна: у ній присутня велика кількість солей металів.

2. Кип’ятіння
Цей дослід дозволяє визначити, чи присутні у воді метали у високій концентрації. Доведіть воду в каструлі до кипіння, потім залиште її на повільному вогні ще на 12-14 хвилин. Після почекайте ще 20 хвилин, поки вода охолоне, і потім вилийте її. Наявність вапняних відкладень і накипу на стінках каструлі – не найкращий показник. Якщо колір накипу сірий – перевищена концентрація кальцію, коричнево-жовтий – заліза.
3. Тест з марганцівкою
Звичайна марганцівка дозволяє визначити, чи придатна вода для пиття. Невелику її кількість розчиніть в склянці з тестованою рідиною та оцініть реакцію. Водаповинна стати світло-рожевою. Якщо ж вода набула жовтого відтінку, то вона поганої якості й пити її не можна. Марганцівка знебарвлюється, коли руйнує органічні речовини.
4. Заварювання чаю
Чай може по-різному заварюватися в різній воді, навіть якщо вся вона гарної якості. Але особливу увагу варто звернути на прозорість напою. У склянку з свіжозавареним чаєм налийте 40-50 мл тестованої сирої води. Якщо вміст склянки набуває більш світлого відтінку, то якість води прийнятна. Якщо чай помутнів – таку воду пити не можна: в ній може бути надлишок солей або інших шкідливих речовин, в тому числі й органічних.
5. Зважування
Вважається, що вода хорошої якості легша. За допомогою точних кухонних ваг можна зважити 2 зразки води. Перший зразок – еталонний (як еталон може виступати вода з кулера або фільтрована вода), другий – тестований. Краще користуватися однаковою мірною склянкою. Хороший показник – приблизно однакова маса зразків (різниця повинна складати не більше 1-2%).
6. Тест з дзеркалом
Щоб визначити наявність сторонніх домішок, капніть невелику кількість води (1-2 мл) на чисту скляну поверхню – для цього можна використовувати дзеркало. Зачекайте, поки рідина випарується, потім оцініть результат. Якщо на поверхні залишився слід, отже, у воді присутні чужорідні домішки. Вода хорошої якості після випаровування залишає поверхню чистою.
7. Розчинення мила
Цей спосіб дозволяє перевірити воду на жорсткість. Додайте до води невелику кількість мила. Якщо вода м’яка, воно швидко розчиниться і створить велику кількість піни. При жорсткій воді все відбувається навпаки. Жирні кислоти утворюють з кальцієм і магнієм, що містяться у воді, міцні з’єднання і мило перестає давати піну.
За життя людина випиває приблизно 35 тонн води. Ось чому так важливо стежити за її якістю. Особливо враховуючи, що до 80% різних хімікатів з навколишнього середовища обов’язково потрапляють в джерела води, а метали, які що містяться в ній в надлишку, здатні викликати різні хвороби.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.