Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Купрянів день 13 вересня: повір'я та прикмети

Повір'я

За народними повір'ями говорили, що в цей день, Купріяна, журавлі збираються на болотах і радяться, як летіти у вирій, коли летіти, і який шлях краще вибрати. І на наступний день вже відлітають на південь. Тому свято часто називали Журавлине віче.


Але не тільки журавлі збиралися на болотах. Є ще одне повір'я, що разом з ними на болоті збираються болотні духи, яких називають кікімори. Істоти, схожі на жінку, іноді на стару бабку, часто дуже неакуратну, в грязі, водоростях, з розпатланим волоссям і зеленою шкірою. Але показували їх по-різному.

На болоті потвори в цей день перераховують кістки мертвим, яких потягли влітку в трясовину. Люди чули стогони потопельників і бачили сизе марево.


Ще одне повір'я говорить, що до Купряніва дня не можна збирати журавлину і ходити на болота. Цю ягоду називали ще журавлевою ягодою або журавлінка. «Ягоду-журавлину не руш, доки не спалахне вона, не віджене темряву в хитке багно», - говорили мудрі люди. Тих, хто порушував цю заборону, чекала велика біда: дівчата ставали безплідними (в них вселялися бесплодниця), у хлопців нечисті сили відбирали розум, а баб і мужиків нечисть затягувала в багно. Щоб уникнути цього всього 13 вересня, люди пускали вперед прокладати дорогу іменинника. Говорили що він знає дорогу до журавлінника - місця, де народиться найбільша журавлина.

Прикмети 13 вересня



  • Якщо домашня птиця в Купрянів день настовбурчилась, значить негода не за горами.
  • За повір'ями цього дня птахи змагаються чиї крила міцніше, кому зграю вести в теплі краї.
  • Лебеді потягнулися на південь - до раннього снігу. Якщо ж вони ще не відлетіли, то осінь буде довгою і теплою.
  • Гучне Журавлине курликання означає, що скоро буде дощ.
  • Якщо журавлі не тримають клин, а летять по одному, то наступний рік буде неврожайним через відсутність дощів.
  • Люди, що народились 13 вересня відрізняються терплячим характером, але їм слід уникати заздрості. Носити їм слід лазурит.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.