Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

І все-таки чи можна їсти після 18

Напевно, кожен хоч раз чув фразу: «Я не їм після шостої». Пояснюється це правило по-різному, зазвичай тим, що з'їдене на ніч перетворюється в жир або зовсім не перетравлюється. Але більшість людей в шість вечора тільки закінчують працювати, а приїжджають додому ще пізніше. Чи означає це те, що вони повинні відмовитися від вечері на користь стрункої фігури та здорового шлунку? І як бути совам або тим, хто працює за нестандартним графіком?

Ми вирішили розібратися, чи шкідливі пізні вечері і правда, що нічний дожор може стати головною причиною зайвої ваги, інформує Ukr.Media.

Зв'язок підвечірків і зайвої ваги

Ніхто не знає точно, звідки взялася думка, що їжа після 18:00 перетворюється в жир. Хоча досліджень на цю тему проводилося чимало, результати виявлялися суперечливими.

Приміром, в одному експерименті група здорових чоловіків перестала споживати їжу з 19:00 вечора до 6:00 ранку. За 2 тижні кожен з випробовуваних схуд приблизно на півкілограма. Потім учасники повернулися до звичних пізніх вечерь і знову набрали втрачену вагу.

В іншому дослідженні одна група випробовуваних споживала основну частину калорій за вечерею, а інша — за обідом. Кращі досягнення в схудненні показала саме перша група.

Із-за чого ж ми товстіємо?

Ясно одне: вечірня їжа не перетворюється в жир. Людина товстіє, коли багато їсть і мало рухається, споживає енергії більше, ніж витрачає. Тобто на зайву вагу впливає кількість калорій, а не час вечері. Тільки ось люди, які звикли, до вечірнього столу, за весь день з'їдають більше, ніж ті, хто рано лягає і обмежує себе ближче до сну.

Вчені американського Північно-Західного університету спостерігали за двома групами людей. Учасники першої групи лягали близько півночі і вставали о 8:00 ранку, а друга група складалася з «нічних пташок». Останні споживали більше добових калорій, причому основну їх частину — за вечерею і після 20:00 вечора. І головне: випробувані з «нічний» групи їли більше фастфуду, але менше овочів і фруктів.


 

Під час експерименту піддослідних тримали на спеціальній дієті, а ввечері дозволяли купувати шоколадки в торговельному автоматі. Ті, хто користувався цією послугою, очікувано набрали зайву вагу, а куплені ними батончики склали приблизно 15 % їх добових калорій.

Саме у вечірній час складніше харчуватися усвідомлено. Люди приходять з роботи втомленими і голодними, поспіхом готують і швидко їдять. Одна з найпопулярніших розваг після роботи — серіали, і їх перегляд часто супроводжується пачкою чіпсів або інших снеків. А якщо ввечері ви раптом виявите, що продукти скінчилися, то, швидше за все, замовите доставку, а не побіжите в супермаркет за овочами. Часто нам просто нічим зайнятися, тому від нудьги ми хочемо що-небудь пожувати.

Перетравлюється їжа вночі?

Звичайно ж перетравлюється. Травна система не перестає працювати під час сну — ні нічного, ані денного. У передачах про здорове харчування можна почути, що обмін речовин людини вночі сповільнюється і що це закладено в нас самою природою. Але дослідження показали, що зміни швидкості метаболізму вночі незначні.

Їжа і якість сну

Їжа, яку ми споживаємо, впливає і на якість нашого сну. Дослідження показали, що насичені жири тваринного походження) заважають заснути і робить сон неспокійним. На якість сну негативно впливають алкоголь, кофеїн і цукор.

Тут любителі нічних перекусів ризикують потрапити в замкнуте коло: через переїдання виникнуть проблеми зі сном, а через недосипання, протягом дня, доведеться підтримувати енергію їжею. До того ж недолік сну впливає на сприйнятливість до харчових стимулів, простіше кажучи, стає складніше відмовитися від другого тістечка після обіду або від печива перед сном.

Я пізно лягаю, так можна мені їсти після 18:00? А перед сном.?

Їсти після 18:00 можна, якщо ви не лягаєте спати в 20:00.
Якщо вас турбує зайва вага, слідкуйте за загальним споживанням калорій протягом дня, адже об'їстися можна не тільки ввечері, але і вдень.
Якщо ви помітили, що багато їсте перед сном, подумайте, чому ви переїдаєте.
Це може бути пов'язано з емоційними проблемами. Переїдання — прагнення постійно щось жувати, щоб заглушити тривогу або почуття провини.

Вечірнє переїдання може виявитися звичкою, яка з'явилася з-за нудьги і відсутності цікавих вам справ. Тут варто зібрати волю в кулак, не жувати на автопілоті і поступово перебудувати графік харчування.

Часто причиною нічних переїдання стає убогий сніданок або обід. Якщо ви не наситилися вдень, ви очікувано будете голодні ввечері.

Постарайтеся повечеряти або перекусити востаннє не пізніше ніж за 2,5–3 години до сну. Уникайте жирної їжі.
Якщо вам захотілося їсти, коли ви вже лягли в ліжко, не ігноруйте сигнал організму, але віддайте перевагу фруктам або натуральному йогурту, а не бутерброду.
Фахівці рекомендують у вечірній час споживати продукти, які сприяють виробленню мелатоніну і серотоніну: молочні продукти, рибу, індичку, банани, ківі, вишня, мигдаль, мед.
Якщо ви страждаєте цукровим діабетом або рефлюксом, складіть графік харчування разом з лікуючим лікарем.






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.