Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Спалах менінгіту на Закарпатті. Як вберегтися від інфікування

У селі Порошково, що на Закарпатті, через спалах менінгококової інфекції померла 8-річна дівчинка. Її брат наразі перебуває у відділені інтенсивної терапії у стані середньої тяжкості. Про це – у сюжеті Радіо НВ.
                                                                                                                                       Під наглядом медиків ще 9 людей, повідомив головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. За його словами, 6 хворих мають легку форму захворювання - назофарингіт, а троє є носіями інфекції. Частину хворих сьогодні випишуть.
“Тих людей, які контактували із цією сім'єю, цими хворими, вони всі обстежені бактеріологічно. У кого знайдений висіяний менінгокок, усі були госпіталізовані. Сьогодні вони закінчили курс лікування і до кінця робочого часу 9 чоловік - ті, які мали назофарингіт (6 чоловік), і троє носіїв сьогодні будуть виписані. Залишається у стаціонарі один хворий, стан якого близький до середньої ступені тяжкості”, - розповів Поляк.
Школу та дитсадок у Порошково закрили на карантин на 10 днів. Проте загроза захворіти залишається у інших, каже Поляк. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і має кілька типів. 

Вакцинація

Один з  симптомів хвороби - червоні висипи на тілі. За словами доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб Віталія Євтушенка, саме від цієї форми хвороби найчастіше помирають інфіковані. Щоб вберегтись, Віталій Євтушенко радить вакцинуватись.
“В Україні є вакцина, якою можна попередити більше половини випадків. Вона не є обов'язковою, але зареєстрована. Багато молодих людей щеплюються”, - зазначає Євтушенко.

Менінгококова інфекція: симптоми, способи передачі

Менінгококова інфекція - це гостре інфекційне захворювання, що викликається менінгококом. Хвороба має кілька форм. До складної форми відносяться менінгіт, менінгококовий інцефаліт та сепсис. До легких форм - назофарингіт і бактеріоносійство.
Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом
Воно передається повітряно-крапельним шляхом разом зі слизом при чханні чи кашлі під час розмови з носієм хвороби. Менінгокок, наприклад, на вулиці не надто стійкий, то ж передається при тривалому спілкуванні здебільшого на відстані до півметра.
Більш небезпечною є хвороба у закритих приміщеннях. Часто переносниками хвороби є абсолютно здорові люди, у яких не спостерігається жодних симптомів. Вони називаються носіями. Однією з перших ознак менінгококової інфекції є специфічна висипка червоного кольору, переважно на сідницях, нижніх кінцівках, пахових западинах та тулубі.
У важкій формі висип може злитися у великі плями. Найбільш надійний спосіб вберегтися - вакцинація. Вона вводиться один раз на 5 років і не є в обов'язковому переліку.
Минулоріч в Україні від менінгіту померло троє дітей. Повідомлялося, що у 2017 році спостерігалось епідемічне неблагополуччя - захворювання на менінгококову інфекцію.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.