Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Дефіцит робочих рук: закарпатські фермери наймають на збір ягід ромів, щоб менше платити

Через цьогорічний дефіцит робочих рук фермери Закарпаття користувалися послугами ромського населення під час збору урожаю суниці.                                    
Про це інформує видання «Голос України» з посиланням на агронома Василя Яцканича.

Усе більше уваги на цю ягоду сільгоспвиробники почали звертати через її прибутковість.

«За останні п’ять років у Виноградівському районі площі під суницею збільшилися у десять разів», – зазначає він.

Проте уже поточний сезон збирання урожаю гостро виявив проблему робочих рук — співвітчизники масово відїжджають на заробітки за кордон. Виноградівським фермерам доводилося запрошувати на плантації людей із сусідніх Хустського й Тячівського районів, оплачувати їм витрати на транспорт та харчування. До прикладу, фермер-початківець платив 2,5 грн за зібраний кілограм. В день за бажання можна було заробити й 500 гривень.

Відчувши значне навантаження на гаманець, аграрії почали наймати для збирання ягід ромські бригади.

Схоже, що наступного року розпочнеться справжня війна за робочі руки закарпатців та мешканців інших регіонів. Якщо знову запрацює переробка (і не лише заморозка ягід-фруктів, а й консервація), то дефіцит кадрів стане ще гострішим.

Якщо фінансового консенсусу між аграріями та робітниками не буде досягнуто, то залишається інший варіант – на українські плантації прийдуть легальні бригади з пострадянських азіатських або й просто азіатських країн. Вони нарівні з ромами зберуть суницю вчасно і недорого.

У іншому випадку ми можемо повторити й гіркий досвід Польщі. У країні не впоралися зі збиранням ягід, бо не передбачили стрімкий відтік українських кадрів до Німеччини та Скандинавії.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.