Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Дрібниця, а приємно. Кому з українців восени можуть підвищити пенсії

Кого ж можуть ощасливити на цей раз?

За словами віце - прем’єра - міністра України Павла Розенко нове підвищення пенсій очікується у пенсіонерів з великим трудовим стажем і маленькою допомогою, інформує Ukr.Media.
«Дуже маленьку надбавку до пенсії отримали люди з великим трудовим стажем, 35-45 років, але малою заробітною платою, - сказав він. - Ми працюємо, і президент звертався до уряду, і глава уряду це обіцяв, що все-таки питання великого стажу і маленької зарплати повинне бути переглянуте».
Він уточнив, що уряд вже готує відповідні розрахунки і пропозиції, оскільки це питання дуже болюче. І хоч нинішня влада не винна в тому, що люди свого часу отримували мінімальну зарплату, але, як вважає П. Розенко, не можна пройти повз цієї проблеми, і для цих людей потрібно зробити якусь окрему програму. Щоб створити цю програму, необхідно внести зміни в чинне законодавство. З цього приводу є вже звернення президента до уряду, є відповідні ініціативи уряду. І може бути вже найближчим часом буде визначена схема перерахунків.
Згадуючи липневу затримку пенсій, виникає питання: чи вистачить ресурсів в Пенсійному фонді для чергового підвищення? Павло Розенко вважає, що з цим не повинно бути проблем.
«В уряді немає дискусії, потрібно підвищувати пенсії чи ні, - каже він. - Все залежить від фінансових можливостей української економіки, від наявності фінансового ресурсу Пенсійного фонду України. Це питання досить масштабне. Він включає і розвиток економіки, і легалізацію заробітної плати, легалізацію тіньової зайнятості, і динаміку надходжень в Пенсійний фонд. Якщо всі ці фактори складуться, ми отримаємо реальний ресурс, і, я сподіваюсь, що в цьому році ми запровадимо цю ініціативу».

Чому цікавляться пенсіонерами?
Пенсіонерів з великим стажем і маленькою пенсією в Україні близько 3 мільйонів людей (всього отримують пенсії 13 мільйонів). А отримують вони так мало через мізерні базовізарплати, які були в них ще в СРСР. Зокрема, це колгоспники і працівники некваліфікованої праці. Зараз їм за 70 років. І, швидше за все, їм дадуть у цьому році надбавки. Адже наступний рік - рік виборів президента і Верховної Ради. Схоже, передвиборна гонка за голосами пенсіонерів вже почалася.
Але, за словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, це підвищення пенсій бажаного нагорі ефекту не дасть, оскільки воно торкнеться невелику частину пенсіонерів, так і надбавки напевно будуть мізерними - приблизно з 14 до 22 грн.
Порошенко закликав Кабмін створити нову програму перерахунку пенсій - Розенко «Підвищення невелике, тому в наступному році, перед самими виборами, можна чекати ще одного, - вважає експерт. - Не виключаю, що це відбудеться приблизно за таким сценарієм: Гройсман скаже, що грошей немає, а Порошенко в наказовому порядку змусить їх знайти. І кошти знайдуться, і депутати, якщо треба, за це проголосують, адже їм теж потрібно підвищувати свій рейтинг серед пенсіонерів».
Оскільки в 2019-му будуть спочатку президентські вибори, потім парламентські, багато лідерів партій, швидше за все, захочуть використати вибори глави держави як початок виборчої кампанії до парламенту. Тому, як припускають експерти, пенсіонерів найближчим часом захочуть задобрити. І початок цьому процесу вже покладено. Так, наприклад, партія «Батьківщина» пропонує вдвічі проіндексувати пенсії для жителів села, а радикали ініціюють підвищення мінімальних зарплат з 1 жовтня цього року до 5 тис. грн, щоб побільше грошей надходило в Пенсійний фонд, і, відповідно, була можливість підвищити пенсії. А, за даними Комітету виборців України, деякі обласні ради намагаються ввести свої щомісячні доплати пенсіонерам. Адже всі знають, що багато людей цієї категорії справно ходять на вибори і можуть дружно проголосувати за того, хто більше приділить їм увагу.

Економіка і політика  




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.