Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Лідери учнівського самоврядування Закарпаття побували у бункері Лінії Арпада

Наші гори, Карпати, ховають багато таємниць. Одна з них – таємничі підземелля бункеру Лінії Арпада у Верхній Грабівниці - найпопулярнішого серед об’єктів військового туризму у Закарпатті.

Саме сюди, лідери учнівського врядування мали можливість поїхати і доторкнутись до незвіданого. Це підземний військовий бункер, в якому були розташовані склади, шпиталь, казарма, контрольні виходи, вентиляційні шахти. Масштаби і якість виконаних робіт у ньому вражають, а ось точне призначення самого об'єкта залишається загадкою. Світло на цей унікальний комплекс могли б пролити секретні документи, які можливо, досі зберігаються в московських чи будапештських архівах під грифом «Цілком таємно».
Бункер вражає будь-якого відвідувача, який побуває всередині приміщення: підземний тунель з відгалуженнями пролягає на глибині 30-50 метрів під землею (1 метр бетону - товщина стін бункеру і десятки метрів гірської породи) і здатний витримати будь-яку атаку з повітря. За думками деяких експертів, цей об'єкт має довжину 1500 метрів. Хоча є також версії про те, що можливо тягнувся він і на 15км, і з’єднаний підземними ходами з об’єктами Лінії Арпада в урочищі Майдан (траса Київ-Чоп), горою Косяк (з якої гарна видимість села) та на перевалі Уклин (що можливо був вихід з тилу).
Історія його будівництва сягає в ті самі часи, що і будівництво оборонної Лінії Арпада: з жовтня 1939 по 1944рр. Майже п'ять років. Будувався в повній секретності. Звичайно, що місцеві жителі не брали участі у будівництві його зсередини. Всі основні роботи по копанню гірської породи шахтарським методом та заливання стін бункеру бетоном проводили солдати робочих штрафбатальйонів угорської і румунської армії. Тисячі військовополонених працювали у дробарках, каменоломнях, кар'єрах. Місцевих жителів, які мали кінні повозки чи воли, змушували найматися на працю по привозу будівельних матеріалів до бункеру. Мільйони витрачених коштів...
Але насправді бункер виконував своє військове призначення не більше ніж два тижні - саме стільки часу знадобилося Радянській Армії, щоб його завоювати. 16 жовтня 1944р бункер здав свою оборону. По закінченню Другої світової війни, за наказом Сталіна, війська НКВД знищили всі об'єкти Лінії Арпада.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.