Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Літній відпочинок 2018: що обирають закарпатці

Сонце. Море. Пляж. Ось про що всі мріяли тихими зимовими вечорами. І нарешті настало літо – сезон літніх відпусток. Закарпатці теж планують своє дозвілля, тому ми вирішили поцікавитися, які ж пропозиції їм до душі та на що потрібно звернути увагу, щоб довгоочікуваний відпочинок дійсно вдався.

Тетяна Медвідьова, власниця туристичної агенції «Гарячі тури», що в Ужгороді, радить довіряти саме професіоналам, адже інформація в Інтернеті часто буває неправдивою і значною мірою залежить від уподобань того, хто її писав: скільки людей, стільки думок. На противагу цьому працівники туристичних агентств постійно виїжджають за кордон і бачать, який саме відпочинок вони продають.
Експерт радить при виборі готелю читати відгуки інших туристів, щоб змалювати різнобічну картину та зрозуміти, які пункти викликають сумніви. Уже з цими питаннями можна прийти до туристичного агентства за порадою.
На що варто звернути увагу при виборі туру? Звичайно, потрібно обирати курорт та готель, тобто тур, який підійде саме вам. Адже в людей похилого віку, сімей з дітьми чи молоді різні вимоги. Тому це обов’язково потрібно враховувати, інакше відпочинок може не вдатися.
Важливим аспектом є й ціна та якість готелю, харчування й номерний фонд. Крім того, перелік усіх послуг, які надаються, має відповідати кількості зірок закладу. Так, початкова ціна на 5-зіркові готелі може становити 1 тис. дол. на двох осіб, а може й 8 тис. дол. Пані Тетяна розповідає, що така різниця зумовлена відмінністю в сервісі, якості обслуговування, харчування, наявності а-ля-карт ресторанів, спа-центрів. Зокрема велику роль відіграє випивка, адже в готелях дорогого класу подаються напої вартістю 400–500 євро, тому й ціна за таке задоволення відповідна.
Звідси випливає питання, як тоді призначають «зірки», якщо існує така величезна відмінність. Керівник туристичної агенції зауважує, що є певні критерії, яким мають відповідати готелі. Але через те, що максимальна кількість зірок лише 5, ці відмінності можуть бути разючими. Так, готель, зокрема, повинен мати відповідну для своїх «зірок» кількість басейнів та ресторанів.
Ми поцікавилися в експерта і стосовно такої цікавої пропозиції, як «гарячі тури». «Фіксованої ціни на тур немає, вона завжди плаваюча й може мінятися ледь не щогодини, адже до туроператора звертаються туристичні агенції всіх міст України та Білорусії, – пояснює пані Тетяна. – Відповідно «гарячі тури» з’являються тоді, коли літак незаповнений. Тобто якщо залишаються «вільні місця», ціну на них знижують до мінімуму, а подеколи навіть у мінус собі задля того, щоб продати тур. Це не значить, що готель буде гіршим від інших, як вважає багато туристів. Хоча зважаючи на мій досвід у цій сфері, з упевненістю можу сказати, що хороші пропозиції розбирають першими. При цьому варто розуміти: дорогі готелі, такі як «Rixos», не знизять ціну навіть за наявності вільних місць, адже це заклад екстракласу, розрахований тільки на певну категорію людей».
Раннє бронювання. З цією опцією ви заздалегідь, за декілька місяців до подорожі, обираєте собі потрібну дату та готель за нижчою ціною, ніж у сезон. Туристи мають змогу зекономити й відпочити в готелі кращого класу, ніж могли б собі дозволити у високий сезон. При ранньому бронюванні великою популярністю користуються Туреччина, Іспанія, Болгарія (автобусом). Часто бронюють і Єгипет, особливо люди, які з року в рік обирають один і той самий готель.
All–inclusive, або «все включено». Ця система існує досить давно й користується особливою популярністю серед закарпатських туристів. При виборі готелю аll-inclusive відпочивальник не перейматиметься тим, де б поїсти чи приготувати вечерю. Щодня він матиме змогу обрати будь-які страви зі шведського столу не тільки на три основні прийоми їжі, а й протягом дня. Крім цього, турист завжди може відвідати один з а-ля-карт ресторанів, який є на території готелю, чи піти повечеряти в місто. Варто знати, що як тільки ви вийшли за поріг закладу, починаються витрати. Наприклад, якщо турист у Єгипті сяде випити чаю чи кави, то заплатить за це 8–10 дол., а місцевий житель усього 1 дол. – от вам і різниця!
Є ще таке поняття, як ultra-all-inclusive. Від аll-inclusive відрізняється через напої іноземного виробництва. У першому випадку гостям пропонують джин-тонік, ром-колу, ракію, вино та пиво місцевого виробництва, а при позначці «ultra» туристи отримують імпортні напої та фреші (не в усіх готелях).
Поширеною є думка, що готелі аll-inclusivе діють тільки в Єгипті, Туреччині та Тунісі, але це не зовсім так. Європейські заклади теж працюють з цією системою, хоч і не всі, і коштує така послуга значно дорожче, ніж у країнах Африки та Азії. Хорватія, Чорногорія, Албанія, Греція та Болгарія також пропонують туристам «усе включено», але сюди люди переважно їдуть на власному транспорті. У таких випадках дешевше та, напевно, цікавіше харчуватися в заброньованих апартаментах чи якихось колоритних місцевих ресторанчиках.
Для закарпатців найпопулярнішими туристичними маршрутами цього року залишаються Туреччина, Єгипет та Болгарія. Серед основних аспектів привабливості цих країн у першу чергу є їхня цінова категорія. Тут можна знайти відпочинок як для бюджетних туристів, так і вибагливих, які звикли до певного рівня обслуговування. У зимовий період тури в Єгипет коштують близько 450 дол. на двох осіб. На сьогодні середня ціна – від 700 дол. на двох осіб, хоча Тетяна розповідає, що тиждень тому в Туреччину можна було замовити тур від 450 дол. за ту ж кількість відпочивальників.
Якщо брати більш дальні відстані, такі як Куба, Мексика, Домінікана, Сейшели та Балі, то і якість, і рівень обслуговування будуть суттєво кращими, але й сам відпочинок дорожчим – його левову частку займає дорогий переліт. 10 годин у літаку витримає не кожен, але, як переконує пані Тетяна, екзотика того варта.
Однак багато людей узагалі бояться літати і навіть тригодинний переліт для них – мука. Вирішенням цього питання є автобусні тури, які зараз пропонують чимало туристичних агенцій. Такий відпочинок теж не дуже дешевий, до того ж людина наперед не знає, скільки доведеться витратити. Наприклад, ви купуєте подорож до Будапешта (Угорщина) та Відня (Австрія) за 100 євро. Сюди входять страховка, переїзд і, можливо, ночівля в тризірковому готелі. Однак усі екскурсії та харчування за додаткову плату.
Є автобусні комплексні тури з відпочинком на морі: за 7–10 днів ви зможете насолодитися як чудовим пляжем, так і численними екскурсіями. Сюди входить і супровід гіда, хоч кожна екскурсія буде платною. Якщо прорахувати тиждень такого туру в Європі та в Туреччині чи Єгипті, то, звичайно, аll-inclusive вийде дешевше. Хоча не варто забувати, що це зовсім інший відпочинок, інші враження.
Якщо розглядати Туреччину як напрямок відпочинку, то вона дуже багатогранна, з різними пляжами, територіями, морем та заходом у нього. Так, Егейське узбережжя Туреччини набагато доступніше, ніж грецька частина Егейського моря у співвідношенні ціни, якості та сервісу. Усі регіони цієї чудової країни ніби манять до себе туристів: Белек – це величезні поля для гольфу, шикарні гольф-клуби, гарний широкий піщаний пляж; Кемер – це дельтаплани, височенні гори, хвойні ліси; Сіде – піщаний захід у море з великою рівнинною місцевістю; Аланья приваблює своїм бурхливим нічним життям; Мармарис – перлина Анталійського узбережжя з відомою вулицею Bar Street, на якій знаходяться популярні дискоклуби та чудовий променад; Фетхіє – самі турки називають його раєм на Землі, адже там чудове поєднання моря та високих гір аж захоплює подих.
У свою чергу, Єгипет, відомий двома напрямками – Хургада та Шарм-ель-Шейх, пропонує туристам чимало мальовничих місць. Серед них Макаді Бей, Сома Бей, Марса-Алам, Ель-Гуна, кожне з яких має свої особливості. Наприклад, курорти Шарм-ель-Шейху розвиваються з року в рік, тому їх часто називають єгипетським Лас-Вегасом. Там є співаючі фонтани та різнопланові дискотеки під відкритим небом серед гір, а море ніби тягнеться безкінечно.
Тури в Італію та Іспанію мало користуються попитом у Західній Україні, адже виліт туди переважно з Києва й ціна суттєво дорожча від уже залюблених закарпатцями країн. Ці тури сповнені незабутніх вражень та комфорту.
Круїзні тури. Це порівняно нова пропозиція на українському ринку, але вона поступово набирає обертів. Пані Тетяна розповідає, що закарпатці теж почали цікавитися такими турами по Європі, адже провести відпустку на величезному лайнері незвично. Певною мірою це екзотичний та ексклюзивний відпочинок, який поєднує багато напрямків і пропозицій. Такі тури мінімально тривають 5–7 ночей та стартують від 350 євро за людину. Крім того, потрібно оплатити портовий збір близько 70 євро. Ще одним нюансом туру є місце відправлення – один з європейських портів, частіше за все Барселона (Іспанія). Турист з України повинен долетіти туди власним коштом.
Багато закарпатців віддають перевагу подорожам на власному авто. Хорватія, Греція, Чорногорія та Албанія приваблюють туристів своїми чудовими пляжами та недорогою вартістю порівняно з цінами туристичних компаній, де включені перельоти. Для родини з чотирьох осіб апартаменти, дорога та харчування на 10–14 днів обійдуться в 1000–1200 дол.
Протягом останніх років популярності набирає й Грузія, адже завдяки значним фінансовим інвестиціям, розширенню готельної бази вона стає привабливою для туристів з усього світу. Але знову ж таки за рахунок перельоту ця чудова країна прирівнюється в ціні до Італії.
Що б ви не обрали, бажаємо хорошого відпочинку!




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.