Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому Москаль заявив, що реформа Супрун – це шлях у морг

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль у другій частині інтерв’ю з OBOZREVATEL розповів, чи є в нього президентські амбіції, як діятимуть російські агенти на найближчих виборах, чому освітня та медична реформи нашкодять українцям тощо. У першій частині читайте про шляхи повернення Криму та Донбасу, а також мовну ситуацію на Закарпатті.
– Менше року залишилося до президентських виборів. Якого, на ваш погляд, президента нині хотіли би бачити українці?
– По-перше, варто не забувати, що президент є Верховним Головнокомандувачем ЗСУ. До прикладу, називають кандидатом Святослава Вакарчука. Скільки я працював на Донбасі, я не бачив, аби він поїхав на передову і дав там хоча б концерт. Що він скаже солдатам? Не здамся без бою? Ну, от він збере генералітет: Муженка, начальника Генштабу, керівників Північного, Західного та інших напрямків об’єднаного командування на Донбасі. І що говоритиме? Що він файно співає? Так само і Зеленський. Дуже популярний. Його “95-квартал” з рейтингу не випадає.
Але я вважаю, що треба мати великий життєвий досвід, хоча б головою райради чи районної державної адміністрації побути, аби знати, як країна живе, та як нею керувати. Фактично нашу зовнішню політику визначає президент України, і я хотів би знати, як наші співаки та гумористи збираються, приміром, із президентом США Трампом розмовляти?!
– А ви самі не хочете спробувати?
– Господи, перехрестіться. Я ще з глузду не з’їхав. Я ще при здоровій, як кажуть, пам’яті.
– А якщо Банкова скаже “треба”?
– Банкова мені такого ніколи не скаже, ні Верховна Рада, ні Кабмін. Такі плани мені б навіть не наснились у страшному сні.
– СБУ оголосила, що вона попередила вбивство Бабченка і ще кільканадцяти журналістів. Наскільки наші потенційні кандидати убезпечені від того, щоб, подібно до медійників, не стати мішенню російських спецслужб?
– У воюючій країні будь-який посадовець, звичайно, є мішенню.
– Серед топових політиків-кандидатів у президенти є агентура російська?
– А що, вже є список кандидатів? Згідно чинного законодавства, виборчий процес починається за 100 днів до початку виборів. Судячи по намірах, мабуть, як мінімум два томи кандидатів нам доведеться видавати. Дехто йде, аби попіаритись перед тим, як іти кандидатом на свій округ, потрапити в раду чи мером міста. Дехто йде, бо він несповна розуму, а дехто йде, бо хтось йому дав гроші, аби сплутати чиїсь карти і відтягнути голоси. Зараз не більше трьох-чотирьох осіб мають реальну перспективу стати президентом.
– А серед тих трьох-чотирьох, що йдуть і мають шанси, є російські агенти?
– Серед цих – ні. А серед тих, що дрібніші, я не виключаю, що будуть такі, які вестимуть кампанію за гроші ФСБ.
– Коли у 2004 році Ющенко з Януковичем зійшлись, постало питання – Росія чи Європа? На цих виборах яке у нас буде питання, як ви думаєте?
– Про Росію уже ніхто не буде казати. Бо вже навіть маленьке Закарпаття має сотню загиблих на війні з Росією. І, до речі, перший загиблий – етнічний угорець, з Берегового. Маса етнічних угорців служать у 128-й бригаді, воюють добровольцями. Але про це не модно говорити. Якщо я про це говорю – багато видань намагаються “профільтрувати”. На війні немає значення, якою він мовою говорить. На війні має значення, який він боєць, чи який духом. Війна перевіряє людину. Багато хто не витримує, накладає на себе руки, спивається, не може себе в житті знайти після війни. Це як горілка. Кажуть, що вона розуму не додає, вона тільки перевіряє – є розум чи немає. Так і війна.
Воїни мають бути безбашенні. Якщо ми таких наберемо і будемо готові до бою, то треба чинити так, як вчинила Росія. Наступати. Другого шляху я не бачу. Рано чи пізно нам доведеться на це відважитись.
– Після вашої заочної дискусії з міністром охорони здоров’я Уляною Супрун, яка була дуже розпіарена у ЗМІ, розмови про правильність чи неправильність медичної реформи лише посилились…
– Її реформа – це шлях в нікуди, тут і розмовляти нічого. Це шлях у морг або на судмедекспертизу.
– Кажуть, вона корупцію знищує.
– Перестаньте, це дурниці. Якщо хороший лікар вилікував мене або членів моєї родини, а я його запрошу в ресторан, це є корупція? Це мої проблеми. Чи лікар є держслужбовцем?
– Гадаєте, жодних позитивних моментів нема?
– Ні. І в освітній реформі також.
– Ви з Уляною Супрун якось поладнали?
– Ні. Я вважаю її нелегітимною згідно чинного законодавства, у нас такої посади, як в.о. міністра немає. Будь-яке її розпорядження може бути оскаржене в суді, і судом буде скасоване. Вона вже на два з чимось роки “прострочена”.
– Якщо ви її десь у Києві на нараді зустрінете, що ви їй скажете?
– Мені є багато їй що сказати, але я думаю, що воно в український мовний простір не впишеться. Чемодан – летовище – Чикаго! Чим скоріше, тим більше ми збережемо життів українців.

zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.