Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Про стан і перспективи будівництва високогірних показових полонинських господарств говорили на нараді в райадміністрації

15 червня при голові Рахівської РДА Павлу Басарабі відбулася нарада з головами місцевих рад, керівниками лісгоспів та Карпатського біосферного заповідника. Обговорили перспективи будівництва високогірних показових полонинських господарств а відтак, і покращення інфраструктури на полонинах району, повідомляє прес-служба Рахівської РДА.


Про стан і перспективи будівництва високогірних показових полонинських господарств, як об’єктів туристично-рекреаційного розвитку району, розповіла начальник відділу агропромислового розвитку РДА Наталія Кобаса. Вона окреслила основні проблеми, які виникають у галузі. Серед проблемних питань залишається збут продукції тваринництва. З метою вирішення проблеми збуту (будзу, сиру, бриндзі) та відродження галузі вівчарства, розроблена Програма про створення показових полонинських господарств в районі. Дана Програма спрямована на активізацію та зацікавленість населення для будівництва  нових екотуристичних об’єктів на полонинах району, покращення соціально-економічного розвитку населених пунктів - створення робочих місць, збільшення поголів’я тварин, зростання ефективності використання сільськогосподарських угідь, покращення доріг до пасовищ. У 2017 році по згаданій програмі закуплено будівельні матеріали (цемент, крівля, пиломатеріал обрізний) на суму 35 тисяч гривень для зведення та реконструкцію тваринницьких приміщень, приміщень для тваринників на  полонинах: ,,Лисичий”, с. Ділове – 10 тис. грн.; „Гутин-Томнатик” с. Луги – 10 тис. грн.; ,,Старий” с. Луг – 5 тис. грн.; ,,Гропа” с. Лазещина –10 тис. грн. Згідно заходів програми, заплановано друк буклетів (пам’ятка для туриста про високогірний відпочинок). Планується розробити матричний код (двовимірний штрих-код), основна перевага QR-кода - це легке розпізнавання сканувальним обладнанням. Однак, проблемою залишається стан ґрунтових доріг майже до всіх полонин, одним із чинників є і погодні умови, відсутність водовідведення, трелювання деревини по дорогах. Також, райдержадміністрація бере участь у Проекті ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень в Україні. Рахівський район претендує на отримання першого в Україні торгового знаку якості „Географічне зазначення Буцу, Бринзі, Вурди”.
Завідувач сектору з питань цивільного захисту Мирослава Івасюк, проінформувала присутніх про результати виїзної комісії, яка обстежила аварійно-небезпечні дерева вздовж лісової дороги та туристичного маршруту на полонину Гропа. Хоча дана територія знаходиться у постійному користуванні ДП „Ясінянського ЛМГ” і передана під охорону Карпатському біосферному заповіднику, з вересня 2017 року, після буревію, жодних робіт щодо розчистки і вирубки аварійних та небезпечних дерев, лісофондоутримувачами не проводилося.
Території лісу, які передані Карпатському біосферному заповіднику під охорону та проведення першочергових природоохоронних заходів, занедбані – ліс масово уражений шкідниками (короїд);  великі  площі висихання і повалених буревієм дерев; відсутнє облаштування навколо природних джерел і зон відпочинку.
- З метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій внаслідок падіння дерев (завалених) та аварійно-небезпечних (схилених) дерев на лісову дорогу та вздовж туристичного маршруту, що використовується відвідувачами заповідника, туристами, місцевим населенням для виходу на високогірні полонинські господарства, терміново потрібно вжити заходів щодо розчистки дороги від аварійно-небезпечних та повалених дерев, - зазначив голова РДА Павло Басараба. - Недбале ставлення керівництва Карпатського біосферного заповідника до своїх обов’язків призвело до того, що до райдержадміністрації звертаються голови сільських рад, підприємці та місцеве населення зі скаргами на відсутність проїзду на полонини та бездіяльність керівництва КБЗ.
Останнім питання порядку денного розглянули заходи щодо поводження з твердими побутовими відходами у населених пунктах району.
Для реалізації заходів з впровадження роздільного збирання побутових відходів та забезпечення належного санітарного стану на території району, районними програмами поводження з твердими побутовими відходами у Рахівському району та благоустрою населених пунктів, на 2018 рік виділено 300,0 і 100,0 тис. грн.
За виділені кошти придбано два гідравлічні преси ПДО-1,5Ц на суму 105,0 тис.грн. для сортування відходів вторинної сировини, які передано в безоплатне користування Квасівському та Ясінянському житлово-комунальним підприємствам. Придбано 20 контейнерів для ТПВ оцинкованих місткістю 1100 л на суму 126,0 тис.грн., які передано в безоплатне користування Ясінянському житлово-комунальному підприємству – 4 контейнера, Кобилецько-Полянському ВЖКП – 2, Богданському ВЖКП – 10 та Білинській сільській раді – 4. За кошти районного бюджету в сумі 69,0 тис.грн. планується придбати мобільні туалетні кабінки ,,Економ”.
За результатами наради головою РДА надано відповідні доручення щодо усунення недоліків.







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.