Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Виглядаємо неорганічно: українці витрачають на органічні продукти в 15 разів менше, ніж в Європі

Середньостатистичний український споживач витрачає на органічну продукцію близько €3 на рік, тоді як середній показник на душу населення в Польщі становить €7 на рік. При цьому польські виробники органічної продукції скаржаться на недостатнє споживання органічної їжі своїми співгромадянами і відсутність стимулів з боку держави, повідомляє freshplaza.com.
Для порівняння, Вище аудиторське бюро Польщі (NIK) наводить статистику по інших країнах: наприклад, середньостатистичний німець витрачає на органічну продукцію €100 на рік, датчан – € 200. Середній показник по Європі становить €44, а у світі – €11.
Через недостатнє споживання польським виробникам доводиться продавати свою органічну сировину за кордон, де місцеві компанії виробляють готовий продукт і поставляють його в польські магазини під німецьким, французьким, датським або голландським брендом. Ціни цих продуктів дуже високі для середньостатистичного польського покупця, а основний заробіток при цьому йде в кишеню зарубіжних виробників.
Щоб збільшити попит на органічну продукцію в своїй країні, вони пропонують скористатися досвідом Данії, де уряд виділяє кошти на просування екологічно чистих продуктів харчування і сприяє споживанню органічних продуктів в школах і державних установах.
Польські виробники органіки не мають подібних стимулів від держави і залишені наодинці самі з собою.
«Часто у наших виробників навіть немає інформації про добрива або засоби захисту, які вони можуть використовувати у виробництві органічних продуктів, тому вони зовсім від них відмовляються, і через це знижується ефективність їх виробництва», – заявляють в NIK.
На думку його представників, заохочення використання органічних продуктів харчування в державних установах могло б швидко і ефективно допомогти збільшити попит на ці продукти.
Раніше повідомлялося, що за площами органічних земель Україна посідає 11 місце в Європі (421 тис. га), а за обсягами внутрішнього ринку – 25-е: з гектара органічних угідь на ринок України потрапляє продукції на €50, в той час як в Європі цей показник €2345. При цьому, понад 95% українських громадян хочуть споживати органічні продукти, хоча про те, що вони собою являють, як виробляються і як їх знайти в магазині знає тільки 5% з них.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.