Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Скарбничка вітамінів: на Закарпатті вже продають яфини

Сезон яфин стартував. Ягоду, яку називають чорним золотом Карпат, збирати відправляються цілими сім’ями. Від малого до великого вирушають на дари природи вдосвіта. Дається вона дійсно закарпатцям важко, як видобуток коштовних металів.



В Ужгороді на ринку на Корятовича за баночку плодів просять 100 гривень, але кажуть, що згодом ягід дозріватиме більше і вони дешевшатимуть.
Яфинами полюбляють ласувати як дорослі, так і діти, які потім хизуються своїми потемнілими язиками від соку ягід. Проте чи всі знають про користь ягід?
Чорниця дуже багата своїм вітамінним змістом – в ній багато калію, натрію і магнію, є фосфор, залізо, мідь, марганець, кобальт і нікель, а також вітаміни С, Р і РР, В1 і В6, пантотенова кислота і дубильні речовини . Цікаво, що в минулих століттях лікарі використовували чорницю в лікуванні своїх пацієнтів.
При ангіні й стоматиті соком або водним настоєм чорниці (столова ложка свіжих або сухих ягід на склянку окропу) полощуть гордо і порожнину рота, а чай з цієї ягоди допомагає при енурезі.
Фітонциди, що містяться в чорниці, роблять її також потужним бактерицидним засобом – вона покращує стан хворого при дизентерії, циститі, діареї і стафілококових інфекціях.
Цікаво, що чорниця ще й знижує вміст цукру в крові, тому її рекомендують їсти тим, хто страждає на діабет.
Зір, як у космонавта
Недаремно ж лікарі в дитинстві радили їсти багато чорниці, адже це справжній “скарб” для тих, хто погано бачить: вона прискорює оновлення сітківки, покращує очне кровообіг і знижує втому очей. Втім, навіть тим, у кого зір хороший, цю ягоду теж потрібно їсти – вона підвищує гостроту зору.
Відновлення шкіри
Окрім лікувальних цілей, чорницю часто застосовують в догляді за зовнішністю – маски з неї покращують стан шкіри. Така маска підійде для будь-якого типу шкіри – вона покращує колір обличчя і розгладжує дрібні зморшки, пише Погляд.
Щоб зробити чорнично-сирну маску, знадобиться: дві столові ложки сиру, жовток одного яйця, чайна ложка ягід чорниці (більше не треба, у неї дуже сильний фарбувальний пігмент) і чайна ложка оливкової олії. Дерев’яною ложкою (або товкачем для пюре) розітріть сир з яйцем, розчавіть ягоди, додайте їх і оливкове масло до сирно-яєчної суміші і ретельно все перемішайте. Нанесіть маску на обличчя і через п’ятнадцять хвилин змийте тоніком або водою з лимоном (він прибере з лиця характерну чорничну фарбу) і нанесіть зволожуючий крем.
Чорнично-сметана маска має омолоджуючий ефект. Кілька ягід потрібно розчавити дерев’яною ложкою, додати столову ложку сметани і нанести на обличчя на п’ятнадцять хвилин. Змити водою або тоніком з лимоном.
Ягода, що оберігає будинок
З давніх часів відомі і магічні властивості чорниці – наші предки вважали, що вона оберігає будинок від нечистої сили, чужої негативної енергетики і непроханих гостей. А для того, щоб вона подіяла, досить покласти кілька ягід чорниці під килимок біля дверей. Тільки обов’язково засушених, інакше килимок потім ви не відперете, а підлогу – не відмиєте.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.