Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому ні в якому разі не можна ігнорувати дитячий плач

Звичайно, більшість мам і татусів миттєво реагує на плач їхнього новонародженого малюка. Але уявіть собі, що батьки вирішили не метушитися при кожному звуці, який видає немовля. Раптом це просто капризи, маніпулювання, та й взагалі – поплаче і заспокоїться. Але насправді так чинити не варто в жодному разі, і на це є декілька дуже вагомих причин.
Ми розповімо вам, до яких наслідків може призвести ігнорування дитячого плачу в ранньому віці.

Функціональні зміни у головному мозку


© xload / depositphotos.com © lightsource / depositphotos.com
Дослідниками з Єльського університету і Гарвардської медичної школи було встановлено, що інтенсивний стрес у перші місяці життя веде до функціональних змін в мозку, аналогічних тим, які характерні для дорослих, що страждають депресією.
Постійний стрес створює умови для пошкодження синапсів – місць контакту між двома нейронами, або клітинами мозку, які передають, обробляють і зберігають інформацію. А порушення нейронних зв’язків в свою чергу впливає на подальший розвиток головного мозку. Перший рік життя дитини особливо важливий, адже в цей час відбувається стрімке зростання мозку: за рік він у середньому збільшується в 3 рази.
Крім того, вивільняється гормон стресу кортизол, надлишок якого призводить до знищення нейронів, причому наслідки цього можуть проявитися не відразу, а в більш пізньому віці.

Зниження інтелекту

© nanka-photo / depositphotos.com
Постійний стрес в ранньому віці також негативно впливає на розвиток дитячого інтелекту. Згідно з дослідженням, проведеним у США, систематичне тривале ігнорування плачу немовляти може призвести до когнітивних порушень у майбутньому.
З’ясувалося, що діти, які часто і безконтрольно плакали в перші 3 місяці життя, у віці 5 років мають більш низький IQ (в середньому на 9 пунктів нижчий в порівнянні з контрольною групою) і гірші показники розвитку дрібної моторики.

Ризик розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності

© photographee.eu/depositphotos.com
У наш час цей синдром зустрічається не так уже й рідко, і, на думку вчених, він може бути пов’язаний з безконтрольним плачем у перші місяці життя. У статті, опублікованій в журналі Pediatrics, йдеться про те, що такі проблеми, як труднощі з навчанням в школі і антисоціальна поведінка, можуть бути викликані відсутністю реакції з боку батьків на плач дитини у дитячому віці.
Автори роботи прийшли до висновку, що ризик розвитку СДУГ у дітей, чий плач ігнорувався батьками, зростає в 10 разів. Погодьтеся, цифра більш ніж вражаюча, і до цієї думки безперечно варто прислухатися.

Емоційні проблеми

© asmfoto / depositphotos.com © olly18 / depositphotos.com
Як ми вже згадували, безконтрольний плач у перші місяці життя впливає на розвиток мозку. Особливо це стосується тих його зон, які відповідають за емоції: вони не розвиваються належним чином, в результаті чого дитина ризикує вирости імпульсивною, схильною до насильства і нездатною сформувати емоційну прихильність до батьків та інших людей.
На думку доктора Аллана Шора (Dr. Allan Schore), турботливі і відповідальні батьки своїм ставленням до дитини стимулюють у тої розвиток зон мозку, відповідальних за прихильність і емоційне благополуччя.
Також підвищена агресивність у деяких дорослих людей може бути наслідком надмірного вироблення адреналіну в ранньому віці, коли їх надовго залишали плакати на самоті.

Але є й інша думка

© DmytroBandakBO / depositphotos.com
Згідно зі ще одним дослідженням, короткочасний плач ночами без серйозної причини (наприклад, такий як коліки або жар) – це нормальне явище, і краще, що можуть зробити батьки у цьому випадку, – дати дитині виплакатися і знову заснути.
Таким чином малюк навчиться заспокоюватися самостійно, не чекаючи негайної допомоги батьків, і як наслідок і дитина, і мама з татом краще виспятся вночі. Зрозуміло, це зовсім не означає, що дитина повинна плакати всю ніч: ігнорувати таке просто безвідповідально.







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.