Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Квіти римської принцеси прикрасили літній Ужгород

Новий сезон в Ужгороді ознаменувався цвітінням однієї з найніжніших і найбагатших квіток міста – гортензії. 


Ніжні квітучі кулі цієї рослини зараз прикрашають прибудинкові території ужгородців, ботанічний сад, сквери і парки міста. Гортензія не лише має цікаву гамму забарвлення, але й цікаву історію появи. Квітка з жіночим ім?ям насправді й названа на честь римської принцеси Гортензії – сестри принца Священної Римської імперії Карла-Генріха Нассау-Зігена. Квітку навіть присвячували видатним жінкам. Так, вчений-натураліст Філімбер Коммерсон на честь першої французької жінки-математика й астронома Ніколь-Рейн Лепот назвав «лепотією» нову квітку, привезену з Японії. Насправді ж, це була гортензія, яка вперше потрапила на територію Європи.
Пізніше науковці, які часто люблять все ускладнювати, дали квітці іншу назву – Hydrangea macrophylla (Гідранґея великолиста). Слово «hydrangea» буквально перекладається як «посудина з водою». За однією з версій, гортензію так назвали через форму насіннєвих коробочок, які нагадують глечик, за іншою версією – за любов до вологи.
Гортензія багата на сорти і види, яких налічується понад 70. Рослина може бути кущовидною, деревовидною і навіть мітловидною. Але зараз, у піковий період цвітіння гортензії, її головною принадою є колір – пастель рожевих, блакитних, бузкових відтінків.
Блакитна гортензія викликає чи не найбільшу цікавість садівників, дехто з яких навіть вважає квітку незвичного блакитного чи біло-блакитного кольору окремим видом рослини. Насправді ж, блакитні гортензії – річ звична, більше того, такого забарвлення можна досягти і в домашніх умовах, трішки втрутившись у склад ґрунту.
Так от, якщо бажаєте перетворити рожеву гортензію на блакитну або бузкову, потрібно збагатити ґрунт сіркою та залізом. При внесені цих речовин нерівномірно, на гортензії одночасно будуть з’являтися блакитні та рожеві суцвіття. Якщо підживити ґрунт тільки з одного боку куща, то на одній його половині розпустяться блакитні квіти, а на іншій – рожеві. Ужгородські господині поділилися народним рецептом, як оселити на квітнику блакитну гортензію – слід вкопати навколо куща старі іржаві цвяхи, які й збагатять землю залізом. Перевірено – працює!
Навіть у непогожу дощову днину гортензія виглядає казково. Варто лише пам?ятати про дві важливі речі. По-перше, всі частини цієї рослини містять ціаногенні глікозиди, тому вважаються отруйними. По-друге, гортензія не виживає у букетах – на рідному кущі її життя набагато довше і яскравіше, аніж у вазі із водою. Пам?ятайте про це і знайдіть можливість насолодитися новими кольорами квітучого Ужгорода.
Катерина Ірха для uzhgorod.net.ua
 





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.