Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Петрів піст 2018: дата початку та історія. Що і коли можна їсти?

Петрів піст встановлений на честь святих апостолів Петра і Павла. Петровський або Петрів піст має й другу назву – Апостольський.

Дата початку Петрівського посту безпосередньо залежить від Пасхи. Петрів піст в 2018 році, як і в інші роки, настає одразу після Трійці, у Духів понеділок. Зате закінчення Петрового посту завжди в один день – 11 липня, перед днем апостолів Петра і Павла. Так як Пасха у 2018 році 8 квітня, то Петрів піст почнеться через 51 день після свята святого, тобто 4 червня. Петрів піст в 2018 році буде тривати з 4 червня по 11 липня включно.
Історія
Перші згадки про Петровський піст відносяться до III століття. Однак у часи перших християн цей піст носив не регулярний, а швидше варіативний характер. Справа в тому, що протягом декількох сторіч – приблизно з II-III до IV-V століть Петрівський піст заступав Великий, тобто виконувався тими, хто з якихось причин не міг постити напередодні Великодня. Тривалість дати початку і закінчення посту були трохи іншими, а свій остаточний вигляд для православних християн він отримав вже в IX-XI століттях.
Роль Первоапостолов Петра і Павла в православ’ї дуже важлива, а тому і Петрів піст вважається одним з обов’язкових до виконання для істинно віруючого. Православні християни починають готуватися до посту з молитви і читання діянь святих.
Основна схема прийому їжі в Петрівський піст досить проста.
В понеділок (а піст починається з Духова понеділка) дозволено вживати гарячу їжу без олії – пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну), зварені на воді навіть без краплі рослинної (соняшникової, оливкової) олії.
Спробуйте посилити смак звичної каші, додавши в неї сухофрукти – родзинки, курага або горіхи будуть відмінно поєднуватися з вівсянкою, а деяким сподобається любителям і ячна каша з фруктами. Можна змішати кашу з грибами, попередньо відвареними і порізаними на дрібні шматочки. Ще один варіант добавок в каші – запечені або обсмажені на грилі овочі. Тут особливо вдалими варіантами виявляться м’ясисті болгарські перці (тільки зніміть з них шкірку попередньо), товстостінні помідори і кабачки.
Вівторок, четвер і субота – основні дні посту. В цей час дозволена будь-яка пісна їжа плюс риба. Нестрогий піст, бо дозволяється вживання в їжу рослинного масла. Такий широкий вибір дозволених продуктів відкриває воістину безмежні можливості для меню! Перелік страв просто величезний – від банальної смаженої риби до тарталеток з рибним або овочевим паштетом. Під забороною лише продукти тваринного походження – м’ясо, молоко і молочні продукти, яйця і всі страви з них.
Середа і п’ятниця – скоромні дні. У ці дні необхідно дотримуватися строгий піст – сухоїдіння. Заборонена не тільки їжа тваринного походження, але і риба, і навіть олія. Особливо ревні християни сприймають ці дні посту як час харчуватися лише водою та хлібом.
Неділя – найбільш милостивий день посту. До дозволеного меню вівторка, четверга і суботи додається ще один продукт – вино. Правда, пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. Крім того, дозвіл вживати вино не означає автоматичний допуск всіх алкогольних напоїв, в першу чергу міцних напоїв – горілки, віскі, коньяку і т.д. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречно.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.