Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Що їли закарпатці до появи картоплі

Що їли закарпатці до появи картоплі

Якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч.

Сьогодні картопля – чи не найголовніший національний продукт харчування. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч.
З чого складався раціон українців три століття тому:
Аж до XVII століття основу харчування українців становили різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили. На рибній основі варили юшки.
Перші страви завжди були дуже популярні в Україні. Не кожна країна може похвалитися такою кількістю рецептів супів. Вариво, уха, куліш, борщ, холодник – далеко не повний список перших страв.
Гарніри. Українці готували багато кашоподібних страв на основі пшениці, гречки, сочевиці з додаванням грибів, капусти, сушених фруктів і ягід.
Географічні відкриття серйозно вплинули на асортимент страв української столу. На початку XVII століття в раціоні українців з’явилися продукти, без яких сьогодні важко уявити українську кухню: картопля, томати, кукурудза, соняшник.
М’ясо в свіжому вигляді готували не часто. В основному його коптили або засолювали, робили різні ковбаси. Так м’ясо могло зберігатися довше.
Оскільки в християнському календарі велика кількість постів, м’ясо на столі релігійних українців було рідкістю. Перед початком посту всі м’ясні продукти доїдали.
Сало. Існує версія, що сало як продукт харчування набуло популярності в Україні за часів татарських набігів. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому не забирали її.
Приправи. Головними гострими приправами були часник і хрін. Ними, як правило, приправляли м’ясо і сало. Також в якості приправ використовували зелень: листя кульбаби, бурякове листя, кропиву і лободу. А ось салати українцям були незнайомі.
Десертом зазвичай служили різні киселеподібні страви, наприклад, кваша, яку готували на основі рідкого кислого тіста.
Напої. За легендою, саме українець Юрій Кульчицький у 1683 році відкрив першу кав’ярню у Відні. Приблизно в цей же час кава завойовує популярність і в самій Україні. Довгий час напій був популярний в Західній Україні серед заможних громадян, в той час як Центральна і Східна частини країни віддавали перевагу чаю.
Алкоголь. За часів Київської Русі селяни вживали багато слабоалкогольних зброджених напоїв: квас, пиво, мед і збитні. Справа в тому, що робота в полі вимагала багато сил, а такі напої – дуже калорійні і давали багато енергії. Пиво взагалі прирівнювалося до хліба і вживалося майже нарівні з ним.

За інформацією “Панорама правди
скачать dle 11.3




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону (фото)
  2. Пейзаж гори Піп Іван переміг на міжнародному конкурсі фотографії Wiki Loves Earth 2016 (ФОТО)
  3. Бійці 128-ї бригади не перестають дивувати всю Україну (ФОТО)
  4. Закарпатка у "бікіні" підкорила суддів та завоювала призове місце на Чемпіонаті світу
  5. Жахлива аварія на Рахівщині: водії обидвох авто загинули на місці події
  6. Російські ЗМІ стверджують, що на Закарпатті знаходиться база інопланетян/ВІДЕО
  7. УВАГА! Коли працівник ДАІ має право зупиняти автомобліь?
  8. Пастух із Карпат до сліз розсмішив користувачів соцмереж: "Люба людина тут бути не годна!"
  9. ДТП у Ясіня: 21-річна жителька Львова влетіла в опору моста (ФОТО)
  10. Цікаво! Вся правда про те, як українці стають справжніми "хохлами"

«    Червень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930