Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

На Рахівщині виявлено стародавні розписи

У церкві Святого Миколи, яку датують ХVІІ століттям, при проведенні внутрішніх робіт були виявлені невідомі раніше настінні розписи


Як повідомив греко-католицький парох села Середнє Водяне Нуцу Дан, у церкві Святого Миколи, яку датують ХVІІ століттям, при проведенні внутрішніх робіт були виявлені невідомі раніше настінні розписи. Церква є пам’яткою дерев’яної архітектури Закарпаття.
Кілька років тому завдяки благодійникам вдалося заново перекрити гонтом храм. Ще донедавна церква була діючою, доки греко-католики не збудували в селі у 1994 році нову велику муровану церкву Петра і Павла. Але й зараз раз на рік у стародавньому храмі проводять богослужіння.
Цікаво, що в цьому ж селі є ще одна давня дерев’яна церква, яка зараз належить православній громаді Московського патріархату. Обидві пам’ятки архітектури збережені в доброму стані. І в цьому Середнє Водяне може бути унікальним прикладом для всього Закарпаття. Мабуть, це єдине закарпатське село, в якому збереглися аж дві пам’ятки стародавнього дерев’яного церковного зодчества.
Нуцу Дан, який є деканом Солотвинського деканату Мукачівської греко-католицької церкви, повідомив, що на Закарпатті є 4 румунських греко-католицьких парафій: у Середньому Водяному, Солотвині, Білій Церкві та Нижній Апші (Діброві). Обслуговують вірників 4 священики, троє з яких приїхали з Румунії. Богослужіння тут відбуваються румунською мовою.
Окрім Солотвинського (румунського) деканату, в Мукачівській греко-католицькій церкві діє і Берегівський, де об’єднані вірники, що моляться угорською мовою.

https://pershij.com.ua





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.