Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Ужгородський університет на порозі катастрофи

За останні чотири роки тут втратили 4,4 тис. українських студентів. При цьому число закарпатців, які навчаються, наприклад, у словацькому Пряшівському університеті, що за 100 км від Ужгорода, скоро досягне 1 тис. осіб.

Розкладемо все по поличках, скориставшись офіційними даними. Чисельність здобувачів вищої освіти у цьому виші за чотири роки зменшилася формально на понад 3,3 тис. осіб, або на чверть, а реально на 4,4 тис. осіб. Це якщо порівнювати коректні цифри, тобто від показника 2018 року слід відмінусувати понад 1,1 тис. студентів-іноземців, т. зв. “індусів”.
Річ у тому, що в 2014 році в УжНУ навчалося 13 552 особи (освітньо-кваліфікаційні рівні «Молодший спеціаліст»; «Бакалавр»; «Спеціаліст»; «Магістр»). Також налічувалося 242 осіб в аспірантурі, а точне число докторантів не вказувалося, зазначили тільки, що “19 осіб навчаються в докторантурі або є здобувачами наукових ступенів доктора наук у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах України”. Отож разом виходило орієнтовно 13 813 здобувачів вищої освіти. Про це можна дізнатися з документа “Звіт ректора ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Cмоланки Володимира Івановича за 2014 рік”. http://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/get/4919 Підкреслимо, що це без “індусів”, оборудку з якими очільник вишу В.Смоланка разом екс-мінстром С.Квітом розпочав тільки восени 2014 року.
Нині ж в УжНУ нарахували всього 10 498 здобувачів вищої освіти за тими ж освітніми рівнями («Молодший спеціаліст»; «Бакалавр»; «Спеціаліст»; «Магістр»), а також в аспірантурі та докторантурі. Ці дані наведено в документі “Річний звіт про виконання критеріїв підтвердження статусу національного. Державний вищий навчальний заклад “Ужгородський національний університет”” за підписом того ж Смоланки В.І. від 24 травня 2018 року. http://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/get/16501
Заслуговує уваги й інформація про те, що “кількість випускників закладу вищої освіти, які підтвердили своє працевлаштування протягом трьох років – 975”. Тобто йдеться про орієнтовно про приблизно 10 % працевлаштованих випускників. Інакше як повним провалом освітньої діяльності УжНУ цю цифру теж не назвати.
У той же час адміністративний апарат у цьому вишу збільшився, в ректораті повідкривали ряд абсолютно зайвих відділів і створили десятки непотрібних посад. Одночасно ректор і проректори вдвічі збільшили собі зарплати, премії тощо. Щороку вони виписують собі окремо величезні премії за суперуспішні, за їхніми словами, вступні кампанії. Насправді бачимо повний провал. До того ж, керівництво вишу є фігурантом 9 кримінальних проваджень, останнє відкрито 13 квітня ц.р. за фактом фіктивного тендера на майже 8 млн. грн. і незаконної добудови двох поверхів на будівлі стоматологічного факультету.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.