Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Берегово готується до проведення днів єврейської культури

Про це під час спільної прес-конференції розповіли Генеральний консул Угорщини у місті Берегово, Матяш Сіладі, голова Асоціації єврейських релігійних громад Угорщини, Андраш Гейслер та координатор Асоціації єврейських релігійних громад Угорщини, Андреа Деак.


З 7 по 10 червня в місті Берегово уже вдруге відбудеться культурний фестиваль під назвою ІІ Єврейські дні на Закарпатті. Минулого року організатори провели низку концертів, а на цей раз програма обіцяє бути ще більш насиченою.
Варто зауважити, що захід проводять за підтримки Асоціації єврейських релігійних громад Угорщини, Програми безмежної культури, Фундації «Шалом», Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ,  громадської організації «Про культура субкарпатіка» та Консульства Угорщини у місті Берегово.
Матяш Сіладі зауважив, що у пам’яті угорських євреїв Закарпаття живе як пам’ять втраченого, знищеного автентичного єврейства – домівка, яка є місцем народження та поховання ряду затихлих єврейських історій, затонулий острів буденної єврейської культури.
«Дуже важливим є відкриття завіси над історичними подіями, вивчення історії наших предків. Протягом останніх двох десятиліть значні кроки в цьому напрямку зробив уряд Угорщини – він на найвищому рівні визнав жахливе знищення угорських євреїв. Ми прагнемо показати перлини угорської єврейської культури широкому загалу і тому відзначення ІІ Єврейських днів на Закарпатті стане важливою подією. Відтак, наше дипломатичне представництво щиро запрошує всіх бажаючих відвідати святкові заходи», – розповів Матяш Сіладі.
Під час свого звернення до присутніх Андраш Гейслер зазначив, що у регіоні Центрально-Східної Європи вже нема великої єврейської громади, окрім як, в Угорщині.  Варто знати, що починаючи від Литви, Латвії та закінчуючи Македонією тільки в Угорщині проживає велика єврейська громада – близько 100 тисяч осіб.
«Для представників угорської єврейської громади це велика можливість, але водночас і велика відповідальність. Тому вже протягом років ми намагаємося вибудувати тісніші дружні стосунки із закордонними угорськими євреями, які проживають в Закарпатті, Трансільванії чи інших територія, де проживає угорськомовне населення», – додав  голова Асоціації єврейських релігійних громад Угорщини.
Безпосереднім організатором та координатором ІІ Єврейських днів на Закарпатті виступає Андреа Деак. Вона акцентувала увагу присутніх на детальній програмі заходів. Так, урочисте відкриття святкувань розпочнеться у синагозі міста Берегове 7 червня о 20.00 з чудового концерту митців з Коложвару (Румунія).
Тож не пропустіть чудові виступи та неперевершені мелодії, які лунатимуть для всіх закарпатців на фестивалі єврейської культури у Берегові.
Вікторія КОПИНЕЦЬ
ВІДЕО: Дмитро МИСЬ





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.