Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У Мукачівському замку відбулася історична прем’єра



У неділю, 27 травня, Мукачівський драматичний театр показав довгоочікувану прем’єру «Князь Корятович» (Легенда Мукачівського замку). 

Пітер Матл, Олександр Гаврош, Євген Тищук та директор Мукачівського театру Юрій Глеба
Автором п’єси є відомий закарпатський драматург Олександр Гаврош, який написав її 4 роки тому на замовлення театру. П’єса була приурочена 600-річчю смерті одного з найвідоміших постатей середньовічного Закарпаття і вдостоєна обласної премії імені Федора Потушняка в галузі драматургії. Чотири роки тривала робота над утіленням вистави на сцені. Режисером-постановником «Князя Корятовича» є Євген Тищук. Сценографію створив відомий мукачівський скульптор Пітер Матл. Декорації зроблені в стилі шекспірівського театру. Художник костюмів – Віра Шітік.
Від самого початку вистава задумувалася як візитка Мукачівського театру, що розповідає про давнє минуле нинішнього райцентру Закарпаття. Тому планувалося показувати її у двох варіантах: на верхньому подвір’ї Мукачівського замку, де власне і княжив Федір Корятович, та на театральній сцені. У неділю сотні глядачів могли побачити історичне видовище у замкових мурах. Враження були надзвичайні, адже атмосфери дійству додавала історична автентика. Півторагодинна вистава тримала глядачів у напрузі до останніх хвилин.
10 червня Мукачівський драматичний театр зіграє «Князя Корятовича» на власній сцені. Як повідомив режисер Євген Тищук, виставу планують показувати і в інших замках України, Литви чи Угорщини. Наступний показ відбудеться в Чинадіївському замку.
Шляхтичі Петрасіус та Марцелі
Драматург Олександр Гаврош задоволений втіленням свого твору на сцені. «Це історична подія, – каже Олександр Гаврош. – Адже востаннє театральна вистава гралася в Мукачівському замку півтора десятка років тому. Нині ж уперше тут втілена історія про справжнього володаря цієї твердині. В історії Закарпаття це безпрецедентна подія, яка має велике суспільне і культурне значення. Мукачівці й мешканці всього Закарпаття зможуть більше дізнатися про власну середньовічну історію та легендарного князя, який чимало долучився до збереження нашої національної ідентичності».

Глядачі палко вітали акторів та авторів вистави після показу. Відтепер Закарпаття, окрім фестивалю середньовічної культури «Срібний Татош», має і виставу «Князь Корятович» про цей малодосліджений період нашої минувшини.
Іванка Когутич,
відео Макса Адаменка
Медіацентр УжНУ




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.