Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Скоро в Україні можуть повністю зникнути телефони

Мобільних "трубок" вже в 10 разів більше, ніж стаціонарних

За останні роки в Україні стало менше стаціонарних телефонів на 30%, а таксофони просто зникають - їх кількість зменшилася більш ніж в 10 разів. Такий висновок можна зробити з останніх даних Держслужби статистики. Експерти кажуть, що, з одного боку, йде старше покоління, яке користується домашніми телефонами, з іншого - здешевлення мобільного зв'язку.

Цифри

За даними статистики на квітень 2018 року, в країні числиться майже 6 млн абонентів фіксованого телефонного зв'язку, в тому числі домашніх телефонів - 4,31 млн. Іншими словами, стаціонарний телефон є в кожній третій родині, незважаючи на те, що, за даними Нацкомісії з регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), в Україні близько 60 млн діючих мобільних телефонів. Очевидно, що при населенні країни в 42 млн осіб у багатьох людей по 2-3 мобільних "трубки".

Також до цих пір працює 5,5 тис. таксофонів, з них в селах - аж 107. Число як абонентів фіксованого зв'язку, так і кількість таксофонів неухильно зменшується через розвиток і дешевизни мобсвязі. Так, якщо в 2005 році (через 12 років після появи у нас стільникового зв'язку) в Україні було 9 млн телефонів (7,5 млн домашніх) і майже 65 тис. таксофонів, то в 2015-му стало відповідно 8,4 млн телефонів ( домашніх 6,9 млн) і 6,8 тис. таксофонів. Тобто "таксофонопад" був стрімким, а "телефонопад" почався лише в останні три роки.

На сьогодні, за підрахунками Держстату, найбільш телефонізованою (фіксованим зв'язком) залишається Одеська область - 70 телефонів, включаючи апарати, встановлені в держструктурах, на 100 осіб населення. У столичному регіоні - 32 телефони на 100 осіб, в інших областях - від 8 до 18 на 100 осіб. Найменше точок фіксованого зв'язку в Донецькій (3,2 телефони на 100 осіб) І Луганській (3,7) областях.

Експерти

За словами експерта з телекомунікацій Віктора Медведєва, в ряді випадків дротяний зв'язок надійніше мобільного.

"Все госучреждения должны иметь стационарную связь для работы в условиях природных ЧП или военных действий. Конечно, мобсвязь сейчас доминирует, но провода проложены, коммутаторы работают, — анализирует Медведев. — У населения это инерция, прежде всего у старшего поколения, для которого до появления сотовой связи телефон в доме был роскошью. Эти люди постепенно умирают, а молодые наследники отказываются от номеров, не желая платить за то, чем не пользуются".

Що стосується зникнення таксофонів, то в "Укртелекомі" роз'яснили: вони демонтовані тому, що практично не використовувалися. І залишені тільки в місцях масового скупчення людей: на вокзалах, в центрах міст - для тих, хто не має мобільного телефону, або його вкрали, а подзвонити потрібно.

Лишь спецзв'язок

Медведєв говорить про швидкий кінець телефонної ери через розвиток нових технологій:

"Такие прогнозы публиковались не раз, это произойдет лет через 10—12, когда оборудование стационарной связи выработает свой ресурс и его демонтируют. Также все дороже будет абонплата, так как число абонентов будет снижаться, а затраты на обслуживание сети постоянно растут. Останется только защищенная от прослушки спецсвязь".

Джерело




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.