Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Мін’юст повернув закарпатським дітям більше 19 млн. грн. боргів з аліментів

Мін’юст повернув закарпатським дітям більше 19 млн. грн. боргів з аліментівПісля початку дії закону «Чужих дітей не буває» обсяг повернутої заборгованості зріс по всій країні. Наша область не є вийнятком. З початку року станом на 10 травня державні виконавці у Закарпатській області забезпечили виплату 19 665 271 грн. боргів з аліментів на користь 9 851 дітей. Рекордсменом стала Луганщина, де збори зросли в 11 разів. Окрім Луганської області у лідерах – Вінниччина, Сумщина, Львівщина та Івано-Франківщина.

У Верховній Раді презентовано другий пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Він містить такі новації: необхідність для претендентів на керівні державні посади надавати довідку про відсутність боргу та можливість звільнення з держслужби неплатників, які забули про своїх дітей більше, ніж на 12 місяців; збільшення мінімальної суми виплат на дитину; автоматичний арешт коштів боржників; притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт; звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе»-батька або матері у випадку несплати останніми аліментів понад 3 роки та низка інших новацій.

«Вкрай важлива ініціатива – збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Нині – це менше 1000 гривень. На ці гроші неможливо прокормити, одягнути і підготувати до школи малюка. Ми домагатимемося значного збільшення суми виплат для однієї дитини», - заявив очільник Мін’юсту.

Окремий блок пропозицій – забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Зокрема, повний спектр обмежень буде застосовано до батьків таких дітей, які мають борг 3 місяці.

«Це дуже чутливе соціальне питання, яке стосується сотень тисяч дітей. І кожен громадянин, а тим більше представник влади, не може залишатися осторонь цього процесу. Без щасливого дитинства не можливо побудувати щасливе й гідне суспільство, у якому живуть відповідальні чесні люди, які цінують і свої права, і права інших громадян», - заявив Павло Петренко.

Трохи статистики: кількість винесених постанов у Закарпатті про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України становить 3 341. Це 95% від кількості постанов, де заборгованість понад 6 місяців. А кількість винесених постанов про встановлення обмеження у користуванні зброєю, користуванні транспортними засобами та у праві полювання – 3 475, що становить 98,8% від кількості постанов, де заборгованість понад 6 місяців.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.