Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Які ліки підробляють в Україні і чим це небезпечно

Фармбізнес відноситься до найприбутковіших галузей, тим більше, що менше за інших схильний до знищення кризами. Адже, як не крути, люди хворіють і лікуються, і, якщо треба, останнє віддають за ліки, що обіцяють одужання.

І тому над ним постійно кружляють “стерв’ятники”, охочі поживитися чужою працею та надією. Йдеться про виробників фальсифікату ліків. Викорінити їх не можуть навіть найпотужніші силові та контрольні структури. Чорний ринок підроблених медикаментів, згідно з даними різних джерел, став третім у світі за прибутками після нелегального продажу зброї та наркотиків, і оцінюється у 90-100 млрд доларів.
1News розповідає, як ідуть справи з фальсифікатом ліків в Україні.
Не все так сумно…

Напередодні виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила про те, що, згідно з даними ВООЗ за 2017 рік, майже кожен десятий продукт медичного призначення в країнах із низьким і середнім рівнем доходу (а отже і в Україні теж – Ред.) є некондиційним або фальсифікованим.
Тобто, виходячи з її слів, кількість фальсифікатів складає 10%.
“Ця цифра, м’яко кажучи, перебільшена, – каже вчений-експерт Віктор Шафранський. – Насправді рівень фальсифікату медикаментів на українському фармринку не перевищує 1,5-2%”.
Такий показник, за словами Шафранського, досягнутий завдяки створенню в Україні однієї з найпотужніших систем контролю якості у світі.
Так, за його словами, кожен препарат проходить обов’язкову реєстрацію у Державному експертному центрі, далі контролем (зокрема і в оптово-роздрібних мережах) займається Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками.
Тому фальсифікат якщо і потрапляє в аптеки, то його швидко виявляють та ліквідовують без шансів “на виживання”.



Раніше – було діло…
За словами нашого експерта, кілька років тому в Україні ситуація з фальсифікатом ліків була значно гіршою. А причина тому – мораторій.
“Донедавна в Україні діяв мораторій на перевірку бізнесу. Тобто він фактично “знерухомив” Держлікслужби країни в питаннях перевірки підприємств на факт виготовлення підроблених медикаментів”, – розповідає Шафранський.
Зараз же, коли мораторій перестав діяти для Держлікслужби, контроль здійснюється ще і на підприємствах, що дозволяє зупинити зловмисників ще до того, як їхній товар потрапить в аптеки і до пацієнтів.



Якщо підробляють, то найдорожче
Більшість українців упевнені, що фальсифікат буває тільки серед препаратів, які не є життєво важливими. В якості серйозних препаратів нібито сумніватися не варто.
Насправді ж справи йдуть зовсім інакше – шукати щось “святе” у виробників підробок безглуздо.
“Якщо препарати підробляють, то найдорожчі, адже насправді це справа ризикова і витратна, тому злочинці не стануть ризикувати за копійки”, – пояснив експерт.
За його словами, найчастіше підробляються ліки, які більше за інших бувають на слуху (зокрема, широко рекламовані, сезонні) або дорогі серйозні медпрепарати (серед яких рецептурні, антибіотики, ліки для проведення хіміотерапії тощо).
Так що не варто сподіватися на людську совість. Краще зайвий раз перестрахувати себе, переконавшись, що вам до рук за ваші гроші потраплять якісні ліки, які дадуть необхідний ефект.
Зробити це просто: при покупці препарату попросіть працівника аптеки пред’явити вам сертифікат якості цього препарату. Він обов’язково має бути в наявності – будь-який препарат супроводжується низкою документів, серед яких також сертифікат походження, проходження лабораторного контролю, відповідності тощо.



Прийом фальсифікату може коштувати життя
Лікар Віктор Литвиненко каже, що поки ніхто не помер конкретно через прийом фальсифікату, тобто поки немає критичних наслідків для здоров’я українців. “Найчастіше такі препарати робляться з безпечних речовин, які не шкодять і не допомагають пацієнтам”, – говорить єксперт.
Разом з тим, він не заперечує, що виробництво і поширення фальсифікату створює загрозу для життя і здоров’я українських пацієнтів. Хоча б навіть тому, що, приймаючи замість необхідних медикаментів підробку, пацієнт не лікується і зрештою може померти від наявного захворювання.
При цьому, на його думку, підроблених ліків у нашій країні може бути на порядок більше, ніж про це звітує Державна служба лікарських засобів України.
Джерело: Обозреватель




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.