Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Джипи геть: Міжгірці на межі бунтів проти джиперів у заповідниках

Людям набридли постійні вилазки мотоциклів, квадроциклів та джипів у межі заповідних зон.
Прийшла весна і вже спостерігається активність любителів джипінгу. На джипах, квадроциклах, мотоциклах вони часто з’їжджають з доріг загального користування, прямуючи у ліс, на полонини чи інші ділянки в пошуки екстриму, - повідомляє Національний природний парк «Синевир».
Це явище набуває поширення навіть у межах природно-заповідного фонду. Зазначається, що такими діями екстремали завдають непоправної  шкоди довкіллю, а також приватним ділянкам.
Як ідеться у дописі, місцеві жителі звернулися до НПП «Синевир» з проханням заборонити їзду джипів, квадроциклів та іншої техніки поза дорогами загального користування. Кажуть, що серед селян назріває бунт проти екстремалів. Мешканці гірських сіл у розпачі та гніві.
Але, як запевняють у нацпарку, джиперам і досі ніхто не дозволяв їздити скрізь, куди їм заманеться. Запевняють, що служба державної охорони ПЗФ принципова і чітко контролює ситуацію та стає не перешкоді безчинству.
Та останнім часом працівникам парку стали погрожувати деякі екстремали, прикриваючись посвідченнями депутатів і правоохоронних органів.  Джипери дозволяють собі не лише погрожувати, зверхньо і некоректно поводитися з працівниками служби державної охорони ПЗФ, але й вдаються до фізичних дій супроти відповідальних працівників. Це неприпустимо. Національний природний парк «Синевир» стурбований такою ситуацією, яка є кричущим порушенням Закону України з боку представників від владних органів України. Водночас, ситуація, що складається, може викликати гнів місцевих жителів супроти порушників Закону, які на джипах шкодять поля селян, де вони важко трудяться у гірських умовах. Такий гнів може мати свої негативні наслідки.
Фахівці парку відмічають, що технікою, на якій джипери їздять, можуть пошкоджуватися рослини і дерева, зокрема, рідкісні; знищуються або пошкоджуються лісові культури, природного підросту та самосіву, сіянці і саджанці. У результаті таких поїздок залишаються справжні «рани» від колес на ґрунтах. Такі дії є неприпустимими і тягнуть за собою покарання у вигляді штрафів, розміри яких передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 р. №541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Та норми Закону для цих порушників не страшні; вони просто не поважають Закон, пред’являючи посвідчення.
НПП «Синевир» закликає дотримуватися чинного законодавства, що стосується природно-заповідного фонду. У межах території проводяться і будуть проводитися рейди і постійний контроль да дотриманням норм Закону.
Адміністрація парку нагадує, що жодне посвідчення не має більшої сили за Закон України.

Мukachevo.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.