Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Занедбані приміщення та територія рекреаційного пункту ,,Кузій” – результат господарювання Карпатського Біосферного Заповідника

За минулі кілька років чимало говорять про те, як можна задовольнити суспільну потребу у внутрішніх рекреаційних послугах. В Україні фактично є два регіони, умови яких дозволяють забезпечити цю потребу, а саме: Чорноморсько-Азовський регіон і Карпатський регіон.


На фоні перевантаженості першого і зростаючому туристичному попиті, Карпати виступають такою територією, яка може реалізувати незадоволений попит населення на оздоровлення і відпочинок, а заповідники можуть бути альтернативою відпочинку за кордоном.


Карпатський біосферний заповідник має потужний потенціал для розвитку туризму – мальовничі ландшафти, рельєф створюють сприятливий фон для короткотривалого відпочинку. Статус біосферного резервату визначає також і такі його важливі завдання, як сприяння сталому розвитку Карпатського регіону, збереження його культурного й історичного спадку. Особливе значення територія заповідника має для збереження культури українських горян - гуцулів. Окремі елементи місцевого природокористування, наприклад, високогірне молочне вівчарство та пов'язані з ним промисли й традиції мають на сьогодні унікальний для Європи характер.


З метою з’ясувати, як Карпатський Біосферний Заповідник використовує свій потенціал та здійснює господарювання на території Рахівського району, 17 травня голова Рахівської районної державної адміністрації Павло Басараба, здійснив робочу поїздку до  рекреаційного пункту ,,Кузій” (Свидовецьке ПНДВ, майстерська дільниця ,,Лазищі”).


Побачене там, викликає тільки сум. Будівля рекреаційного пункту ,,Кузій”, основне призначення якої приймати туристів – занедбана. Розбиті шибки вікон, дверей, обпала штукатурка внутрішніх кімнат, замокла стеля, суцільний безлад у приміщеннях. Ось в якому стані знаходиться туристичний пункт, розташований на Свидовецькому масиві українських Карпат.


Вразило і те, що територія навколо заросла бур’яном, то ж мало кому спаде на думку облаштовувати там свій відпочинок. Від минулого залишилися тільки обшарпані стенди, які запропонують відвідувачу ,,Pace for fire –Темп для вогню”, а не ,,Place for fire – Місце для вогню”, занедбані місця відпочинку і ставки, в яких колись вирощували форель, літній душ, який може впасти на голову, недобудовані будиночки із ,,кругляка”, занедбані джерела мінеральної і джерельної води.


Щодо інфраструктури, то тут Карпатському Біосферному Заповіднику теж нічим похвалитися. Міст через річку Кісва, поблизу будівлі - у аварійному стані. Ще кілька дерев’яних містків, просто обвалилися у річку. Через них проходить маршрут вже всім відомого веломарафону ,,Стежками опришків”, який проходить на Рахівщині щороку у серпні. Русло річки Кісва захаращено відходами повалених буревієм дерев, що може призвести до негативних наслідків під час повеней, які для Рахівського району, не рідкість.

Лісові дороги, що ведуть до полонин: Урда, Флантус, Герешаска, Старий -  повністю занедбані, і не придатні для проїзду транспорту та проведення домашньої худоби до полонин на випас, чим КБЗ порушує умови підписаного з органами місцевого самоврядування меморандуму. І це, власне, викликає обурення у місцевих господарів.

Тому, голова Рахівської районної державної адміністрації Павло Басараба, закликає керівництво Карпатського Біосферного Заповідника належно вести господарську роботу, адже, природа – це найбільше надбання, і ,,хліб” для місцевих мешканців. 
















Прес-служба Рахівської РДА






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.