Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В селі Дубове на Тячівщині провели "Весняний полонинський хід"

В селищі Дубове відбулося районне свято проводів на полонину, яке розпочинає початок нового вівчарського сезону.


Цьогоріч «Весняний полонинський хід» пройшов в п'ятнадцятий раз і став одним з кращих масових гулянь на Тячівщині. Це по праву оцінили як місцеві мешканці, так і приїжджі гості та банаточесельні туристи.
А люду на святкування зібралось чимало. Що свідчить шанобливе ставлення до виробів і традицій вівчарства у нашому краї.
Розпочалося свято у центрі села, де під звуки трембіт селищний голова Василь Носа оголосив про його офіційне відкриття. За доброю християнською традицією місцеві священники провели молобень і благословили вівчарів до виходу на полонини.
Відтак колоною з підвод та учасників святкування вирушили на стадіон для проведення святкування.
Коні та вози були прикрашені різнобарвними "китицями", ліжниками та джергами. А попереду верхи на коні з українським прапором прямувала неперевершена Крістіна Марченко з Тернова, яка займається кінним спортом.
Очолили колону губернатор області Геннадій Москаль, голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем'янчук, депутат Закарпатської облради Василь Федурцьо, голова районної ради Іван Фабрицій, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін.
Також серед офіційних представників - перший заступник голови РДА Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій, начальник відділу культури Василь Гудак, начальник управління освіти Марія Думнич, начальник відділу розвитку агропромислового комплексу Юрій Дан, керівники струкурних підрозділів Закарпатської ОДА, голови місцевих рад та районні депутати, директори шкіл району.
На міському стадіоні гостей зустріли наймолодші учасники дійства, які виконали запальний закарпатський танок. Відтак дівчата у національному вбранні піднесли хліб і сіль поважним гостям. Після чого під звуки трембіт на святково прибраній сцені розпочалася офіційна частина "Весняного полонинського ходу".
Вітаючи присутніх з таким чудовим торжеством губернатор області Геннадій Москаль відмітив, що сьогодні ми вшановуємо нелегку працю вівчарів.
- Дозвольте мені від імені обласної адміністрації та обласної ради щиро привітати вас з таким чудовим святом. Побажати всім оптимізму і, незважаючи на важкий економічний стан, з оптимізмом дивитися в майбутнє, - наголосив очільник краю.
А також вручив почесні грамоти, подяки ОДА та обласної ради кращим вівчарям-ватагам, фермерам районних господарств.
З щирими побажаннями благополучного літування та щасливого повернення додому до вівчарів звернувся голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем'янчук:
- Мені дуже приємно, що ми всі сьогодні зібралися для відзначення нашого традиціного свята - проводів на полонину. Хочу побажати вівчарям великих надоїв і смачної продукції, якою кожен з нас зміг би насолоджуватись. Нехай вам щастить, миру усім нам і доброго відпочинку!
Також до слова було запрошено голову районної ради Івана Фабриція, який також привітав усіх присутніх зі святом, побажав проведення успішного вівчарського сезону на полонинах.
Не обійшлося і без традиційного визначення почесного ватага, яким поважне жюрі цьогоріч обрало губернатора області Геннадія Москаля. Відтак йому було вручено і всі атрибути - вівчарську палицю, ремінь та головний убір.
- Я такої символічної нагороди не чекав, тому з понеділка обласну адміністрацію переносим на полонину, - пожартував Геннадій Геннадійович.
Після чого почесний ватаг у супроводі вічарів та учасників святкування пішов запалювати символічну полонинську ватру. Як вогонь розгорівся, учасниками художньої самодіяльності району затанцювали національний танок під мелодію троїстих музиків.
Згодом, ще більше увійшовши в роль головного ватага, губернатор області Геннадій Москаль в імпровізованій колибі показав майстер-клас з виготовлення сиру, яким пригощав усіх охочих. Тут у неофіціній обстановці поспілкувався з вівчарями, поцікавився їх життям і розвитком промислу.
Також під час святкування до очільника області звернулися громадські активісти та мешканці села Калини з приводу будівництва міні-ГЕС на річці Тересва. Люди висловили своє обурення та попросили губернатора вирішити ситуацію на користь громади.
Гості свята та всі бажаючі мали змогу оглянути виставки робіт народних умільців району з декоративно – прикладного та образотворчого мистецтва.
А також посмакувати бринзою, сиром та іншими вівчарськими делікатесами, які можна було придбати за доволі таки помірними цінами.
Та головними героями цього чудового дня були вівчарі, для яких були організовані різні конкурси, за перемогу у яких вони отримали грошові винагороди.
Учасники художньої самодіяльності підготували концертну програму за участі дитячих колективів, місцевих і приїжджиих аматорів сцени. Працював святковий ярмарок, дитячі атракціони, загалом на святі всім було весело і цікаво.
Любов Немеш, прес-служба Тячівської райдержадміністрації









































Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.