Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закарпатський угорський інститут отримав почесну нагороду в США за "видатну діяльність" (ФОТО)

Американська Угорська коаліція нагородила спеціальною нагородою Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ та ректора Ілдику Орос.


Приз передали голові КМКС, народному депутату України Василю Брензовичу, який минулого тижня здійснив робочу поїздку в США, під час якої планував заручитися підтримкою американських конгресменів та високопосадовців щодо  відстоювання прав закарпатських угорців, зокрема у "мовному питанні".
За словами Василя Брензовича нагороду інститут та його керівник отримав "за видатну та неоціненну діяльність для угорської громади".
Він також повідомив, що провів ряд зустрічей, де повідомив про проблеми угорців в Україні. Зокрема зустрівся з Меттью Палмером - керівником Державного департаменту США з питань Південної та Центральної Європи, представниками міністерства закордонних справ Айвоном Вайнштейном та Кімберлі Д. Запфелем, а також з Куротом Волкером - спецпредставником Державного департаменту з питань України.
— Я детально поінформував офіційних осіб США про становище закарпатських угорців, зокрема про вплив нового Закону про освіту в Україні, який обмежує освіту рідною мовою і про можливі поправки до Закону про громадянство. Я підкреслив, що запропоноване покарання за подвійне громадянство може вплинути на життя мільйонів громадян України, в тому числі закарпатських угорців. Звичайно, я також повідомив спільноті про недавні напади, - зазначив Брензович.
На думку Брензовича, "остаточне врегулювання українського конфлікту і довгострокову стабільність країни неможливо уявити без вирішення проблем меншин, зокрема освітніх і мовних питань".
Він нагадав, що саме через неврегульоване питання щодо меншин в Україні відносини між Угорщиною і Україною погіршилися, зокрема Угорщиною відбувається блокування проведення засідання Комісії НАТО-Україна, "що є невигідно для всіх".
Брензович також підкреслив, що це не тільки двостороннє питання між Угорщиною та Україною, але й інші країни, такі як Польща, Румунія і Болгарія, представники меншин яких проживають в Україні, відчувають занепокоєність через звуження прав національних меншин з боку Києва.
— Оскільки Сполучені Штати грають дуже важливу роль у формуванні мирного процесу в Україні, я просив представників держави
допомоги у розробці рішення, яке відповідало б інтересам української держави і закарпатських угорців... Важливо було б якомога швидше внести поправки до Закону про освіту, які вступають у дію у період 2020-2023 рр., зокрема, аби ці положення не застосовували до приватних шкіл, - зазначив Василь Брензович.






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.