Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Українцям затвердили тарифи на лікування – 370 грн на рік

Кабмін озвучив розцінки на первинну держдопомогу. Експерти: вистачить тільки на мінімум

Кабмін затвердив тарифи на пацієнтів для терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. Постанова з розцінками набуде чинності з дня опублікування і діятиме до 31 грудня, а фінансування почнеться з 1 липня. Експерти в галузі охорони здоров'я підтримують розрахунки, але кажуть, що цих грошей буде мало, побоюються нестачі кваліфікованих лікарів і відсутності з цієї причини кардинальних змін в глибинці.

Що прийняли
Як роз'яснили нам у прес-службі Кабміну, постановою закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта 2018 року – 370 грн за людину на рік, в планах уряду – підняти 2019-го тариф до 450 грн. Таку суму отримає медустанова або лікар- приватний підприємець, який підписав договір про співпрацю з Нацслужби здоров'я (НСЗ). Решта медструктур поки фінансуватимуться безпосередньо з бюджету за старим принципом (за числом ліжко-місць і співробітників). Але суми, що виділяються з бюджету, виявляться менше, що має стимулювати держклініки до співпраці з НСЗ, як тільки для них з'явиться технічна можливість підключитися до електронної бази пацієнтів. Поки цей процес тільки почався, і навіть в столиці не всі підключені до системи.

Базовий тариф діє для пацієнтів віком 18-39 років. Для інших вводяться підвищувальні коефіцієнти: на малюків до 5 років виділять по 1480 грн (370х4), на дітей 6-17 років – по 814 грн (370х2,2), на 40-64-річних – по 444 грн (370х1,2) , від 65 років і старше – по 740 грн (370х2). Ці гроші надійдуть в розпорядження головного лікаря клініки або приватного доктора і можуть бути витрачені на зарплату лікарям і медсестрам, ліки і аналізи, обладнання, "комуналку", ремонти тощо.

До кінця 2018 року медустанови отримають додаткове фінансування і за пацієнтів, які були прикріплені за територіальним принципом, але договір не уклали. Але на них дадуть всього по 240 грн/рік, і то за умови, що лікарі не набрали достатньо пацієнтів. Нагадаємо: для терапевтів це 2000 осіб, педіатрів – 900, сімейних лікарів – 1800 осіб.

У селах, де доктор всього один, він зобов'язаний обслужити всіх жителів, навіть якщо їх понад 2000. Теоретично на одного доктора з 2000 пацієнтів повинно бути не менше 740 тис. на рік, але через підвищувальних коефіцієнтів вийде більш як 1 млн грн. Для комунальних лікарень і поліклінік передбачені субвенції (доплати з місцевих бюджетів), якщо фінансування від НСЗ не вистачить.

"Тепер керівники установ мають всі інструменти, щоб розрахувати, який дохід вони зможуть отримати з липня, і спланувати, скільки пацієнтів можуть залучити", – зазначив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Думки
Експерти кажуть, що концепція правильна, але фінансування недостатнє.

"Давно назріла відмова від фінансування лікарень, виходячи з числа ліжко-місць, незалежно від того, який відсоток їх використовується, – аналізує заслужений лікар, професор Вадим Шипулін. – Введення системи оплати за реально надані послуги теж добре: зарплата зросте у лікарів, до яких "стоїть черга". Стосовно гарант-пакета, то очевидно, що він мінімальний: надання екстреної медичної допомоги та первинні консультації. На це 370 грн, можливо, вистачить".

На думку експерта з охорони здоров'я Міжнародного фонду "Відродження" Олени Кучерук, головне, щоб була прозорість у розподілі зарплат, адже грошима, отриманими від НСЗ, розпоряджатиметься головлікар.

"Не виключаю, що багато хороших сімейних лікарів відкриють свої кабінети. Складною бачиться ситуація в селах, де часто немає лікарів взагалі, тому на першому етапі там мало що зміниться – людей запишуть до того лікаря, який є, незалежно від кваліфікації".

Чим допоможуть безкоштовно
Первинна медична допомога терапевта, педіатра або сімейного лікаря, на яку закладено 370 грн на рік на людину, включає: діагностування та лікування найпоширеніших хвороб (застуда, грип, отруєння, травми), спостереження за вагітними, гіпертоніками, діабетиками, хворими на туберкульоз, СНІД, онкозахворюваннями, паліативна допомога (полегшення страждань). Безкоштовними є вимірювання тиску, електрокардіограма, аналізи крові і сечі, в тому числі на цукор.

Джерело




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.