Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Ажіотаж на ринку: що буде з цінами на бензин і автогаз в Україні

Довгостроковий прогноз цін на нафтопродукти вкрай важкий.

В Україні стрімко дорожчає автогаз. При цьому ціни на бензин і дизельне паливо на автозаправних станціях поки стабільні, але не виключено, що й вони підростуть найближчим часом. Головна причина подорожчання нафтопродуктів є зростання світових котирувань на нафту, які досягли максимуму за останні чотири роки. Чого чекати в майбутньому, передає Ukr.Media.
На початку 2018 року в Україні істотно подорожчали нафтопродукти. Зростання цін на бензин, дизельне паливо і автогаз почався ще в кінці 2017 року і став одним з неприємних "подарунків" для українців до Нового року. До кінця січня роздрібна ціна бензину А-95 впевнено подолала психологічну позначку в 30 грн/л, скраплений газ на автозаправках продавався за середньою ціною 13 грн/л.
Проте з середини лютого ціни пішли на спад. Цьому сприяли зміни двох ключових факторів ціноутворення на українському ринку нафтопродуктів – котирування нафти на світовому ринку і курс гривні до долара (є ще третій фактор – кон'юнктура ринку). Незабаром ситуація стабілізувалася.
Митниця не дає добро
Але останнім часом ринок скрапленого газу початок трохи лихоманити. Ціни на автогаз ростуть – тільки в останні кілька днів вони збільшилися на 10-30 коп/л. Згідно з даними консалтингової компанії UPECO, станом на 27 квітня, його роздрібна ціна в середньому становила 12,69 грн/л.
Основна причина подорожчання – зростання оптових цін.
"Імпорт підвищився в ціні – за минулий місяць на кордоні було приблизно 8% зростання", - сказав директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. За його словами, це пов'язано з тим, що ціни на зріджений нафтовий газ корелюють з нафтовими котируваннями, які досягли чотирирічних максимумів.
Крім того, зіграв свою роль сезонний фактор.
Однак є й ситуативні фактори – ті, що відносяться до категорії кон'юнктури ринку.
За словами аналітика консалтингової компанії "А-95" Артема Куюна, з 13 по 15 квітня спостерігалися перебої в роботі митниці, в результаті чого в цей період були проблеми з митним оформленням скрапленого газу.
"Запасів не було, і тому створився невеликий ажіотажний попит. Було проведено кілька аукціонів, на яких цей попит позначився – трейдери давали дуже високу ціну. Зараз ми бачимо, як це реалізується в роздробі", - розповів експерт.Що буде з цінами на аватогаз далі?
Як зазначив Геннадій Рябцев, останнє підвищення в середньому склало приблизно 20 коп./л, і в найближчі дні не виключено зростання роздрібних цін ще приблизно на 20 коп./л.

Однак ажіотажний попит у зв'язку з перебоями на митниці вже спав. При цьому, за словами Артема Куюна, є фактори, які навряд чи дозволять цінами відкотитися на ті рівні, які склалися до середини квітня.
Зокрема, з'явилося повідомлення про те, що в РФ прийнято рішення обмежити залізничні перевезення небезпечних вантажів в регіонах, в яких будуть проходити матчі Чемпіонату світу з футболу 2018 року, і скраплений газ потрапив туди. "Як правило, будь-які подібні збої призводять до зростання ціни", - пояснив Артем Куюн.
Свою роль зіграє призупинення через ремонт Мозирського нафтопереробного заводу (НПЗ) в Білорусі і розташованого в Харківській області Шебелинського газопереробного заводу (ГПЗ) – це теж може створити невелику напругу на ринку.
При цьому Олександр Сіренко не виключає, що до літа котирування може розвернутися. Він пояснив, що навіть на місяць ціни на нафтопродукти прогнозувати практично неможливо. З цим згодні й інші експерти.
За словами Геннадія Рябцева, ціни на автогаз будуть залежати від вартості бензину. "Якщо ціни на бензин підуть вгору, за ними потягнуться ціни на зріджений нафтовий газ. Якщо роздрібники не будуть піднімати (або піднімуть несуттєво) ціни на бензин, тоді зріджений не повинен сильно підвищитися в ціні", - розповів він.
Що стосується ситуації з бензином і дизельним паливом, то у квітні ціни на ці нафтопродукти навіть дещо знизилися. Як зазначив Олександр Сіренко, зараз у світі встановилися досить високі котирування на нафту – близько $75 за барель. Це не дозволяє цінам на нафтопродукти в Україні істотно опуститися, незважаючи на те, що міцна гривня цьому сприяє.
Експерт нагадав, що в травні на ремонт зупиняються Мозирський НПЗ і Шебелинський ГПЗ. "Якщо присутність "Шебелинки" на ринку дизпалива та бензинів не таке велике, то Мозир – вагомий гравець, особливо на ринку бензинів", - зазначив Сіренко. Однак новина про ремонт Мозирського НПЗ в опті вже відіграла. "Всі зараз накачали ринок і відправилися в "радянські" вихідні (в Україні це вихідні, приурочені до Дня праці – з 28 квітня по 1 травня, – - сказав він.
При цьому навряд чи зупинка на ремонт двох згаданих заводів сильно вплине на ціни.
"У нас, як правило, мережі підписують контракти на поставку протягом певного періоду часу", - пояснив Геннадій Рябцев. Крім того, це – плановий ремонт, і проблем виникнути не повинно.
З цим згоден і директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. "Є такий фактор , але я не думаю, що це повинно позначитися на стабільності роботи ринку", - сказав він у коментарі виданню.
"Нафта – висока, гривня – укріплена, дай Бог їй здоров'я! Я більше, ніж впевнений, що травневі (свята) ми переживемо щонайменше в поточних цінах. У першій половині травня ніхто нічого міняти не буде. Що буде з цінами) далі – важко сказати", - заявив Олександр Сіренко.
"Якщо буде продовжуватися напруженість на світовому ринку, то, я думаю, в межах однієї гривні на літрі таку корекцію можна передбачити", - зазначив Сергій Куюн. За його словами, такі цінові зміни могли статися і раніше, але у рітейлерів був запас міцності ще з березня – підвищення вдалося уникнути, але зростання вже вибрав весь цей запас міцності.
При цьому всі експерти переконані, що нинішні ціни на нафту штучно роздуті.
За словами Геннадія Рябцева, економічно обґрунтована ціна нафти на сьогодні становить близько $40 за барель. "Нинішні $70-75 – це надприбутки. Цей ринок нафтових деривативів має в осяжному майбутньому змінитися, як змінився ринок газу. І це станеться, коли американці наростять видобуток удвічі.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.