Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

ТОП-5 найбільш мальовничих місць для відпочинку в Карпатах

Травневі вихідні почалися, а ви ще досі не визначились з місцем відпочинку? Факти ICTV публікують добірку місць, які варто відвідати в Карпатах.


Чомусь стало стереотипом те, що відпочинок в Карпатах обов’язково передбачає поїздку або в Буковель, або в Драгобрат. Звідси з’являються думки, що це надто дорого і що там геть нічого робити навесні або влітку, бо це ж гірськолижні курорти. Так от, ми пропонуємо вам зламати всі ці уявлення і відкрити для себе справжні Українські Карпати – з місцевим колоритом, неймовірними заходами сонця і легкими ранковими туманами, новими маршрутами, а головне, з яскравими враженнями від раніше невідомих для вас місць.

Ворохта
Гірські річки, чисте повітря, колоритні гуцульські дерев’яні церкви та будинки – все це про селище Ворохта, що на Івано-Франківщині. Ви точно не загубитесь тут у натовпі туристів і вільно зможете відвідати  всі цікаві місця. Першою пам’яткою, заради якої сюди, власне, приїжджають є віадук – арочний кам’яний міст, який був побудований у далекому 1894 році Австро-Угорською імперією. З’єднує він два береги річки Прут, а довжина Віадука, що становить 130 метрів, робить його одним з найдовших в Європі. Тож, витончені арки, старовинне каміння, доторкнувшись до якого відчуваєш дух епохи, стануть ідеальним місцем для фотосесії.
Серед інших місцин, які варто відвідати у Ворохті, справжня старенька карпатська дерев’яна церква Різдва Богородиці, яка може нагадати вам кадри з кінофільму Тіні забутих предків. Місцеві жителі кажуть, що вона тут з’явилась ще в середині 17 століття. Сумніватись у цьому не доводиться, коли дивишся на похилені всередину стіни та чуєш скрип дерев’яної підлоги, які вказують на давню історію цієї будівлі.
Якщо ж ви маєте зовсім небагато часу, а в гори піднятись таки хочеться, не хвилюйтесь, у Ворохті вони не високі, тому підйом на них не забере  багато часу. Доречі, місцеві жителі з радістю підкажуть вам зручний маршрут краще, ніж будь-яка мапа, і ви точно не заблукаєте. Та, якщо ви справжній екстримал, то і для вас є варіант – зіплайн — більш ніж 700-метровий спуск на шківі, підвішеному до кабелю. Перепад висот тут близько 18 метрів від точки старту до точки фінішу. Спуск розділений на дві ділянки: 550 та 170 метрів, проміжна зупинка обов’язкова.
З вибором житла проблем не буде. Ціни в середньому стартують від 150-200 грн. за добу.
Яремче
Одна з найпопулярніших локацій для туристів, яку часто називають Зеленою перлиною Карпат. Яремче привертає увагу віковічними лісами, колоритною гуцульською культурою, яка представлена на численних ярмарках, та автентичними традиціями, які, не зважаючи на активний розвиток туризму, місцевим жителям вдалось зберегти. Це місто, де завжди можна обрати відпочинок до душі. Тут знаходиться два водоспади. Дівочі сльози – водоспад, розташований на ріці Жонка, у мальовничій місцині, довкола якої розкинувся буковий ліс. Інший водоспад Пробій. Води Прута тут спадають вниз з висоти 8 метрів.
Не можна не згадати і про славнозвісну стежку Довбуша, будучи в Яремчі. Її протяжність становить 4 кілометри. На те, що це початок маршруту відомого опришка вказує кам’яна брила, яка за легендами, була скинута Довбушем, аби загородити шлях. Побувавши тут, ви зможете відчути дух повстанського руху 18 століття, а також матимете нагоду помилуватись мальовничими краєвидами з оглядових майданчиків.
Ну, а вдосталь насолодившись хвойним повітрям, можете завітати у ще одну цікаву місцину – Вольєрне господарство. Не поспішайте відмовлятись від його відвідин, думаючи, що це звичайнісінький зоопарк. Різницю  видно одразу. Тут тварини утримуються у напіввільних умовах: просторі вольєри чи просто огороджені металевою сіткою великі території, де олені, косулі, дикі кабани та інші види тварин, яких тільки можна зустріти у Карпатському краї, почувають себе комфортно.
Щодо ціни на житло, то будь готові,що тут вона дещо більша, ніж у Ворохті – від 300-400грн.
Верховина
Це селище може запропонувати досить багато локацій для туриста, тому, якщо обираєте це місце, то будьте відразу готові до насиченого відпочинку. Бо таки недарма цей край називають центром гуцульської культури.  Якщо ви трохи містик і вас цікавить все, що з цим пов’язано, то у Верховині просто не можна оминути Писаний камінь, на вершині якого колись було язичницьке капище, де й досі збереглись 9 круглих кам’яних виїмок. Доречі, тут можна побачити навіть петрогліфи — висічені пращурами зображення на камені.
Наступним місцем у вашому маршруті може стати підняття на не менш відому гору, ніж Говерла, Піп Іван Чорногорський, висота якої становить 2028м. Це може стати гарним тренуванням перед тим, як йти підкорювати найвищу точку Українських Карпат. Крім того, на вершині цієї гори знаходиться величезна кам’яна обсерваторія, побудована 1936 року. Це найвище місце на території сучасної України, де розташована будівля, в якій постійно проживали та працювали люди.
Ще однією вашою зупинкою може бути українське Ельдорадо – Довбушеві комори. Адже, за легендою, ватажок опришків Олекса Довбуш сховав у тутешніх печерах свої скарби. А ще на горі Довбушанці розташований природний скельний коридор, який місцеві жителі називають “сутки”. Старий міф розповідає про потойбічні брами, що ховаються десь тут: одна ущелина для прадавніх Людей-Велетів слугувала виходом на Цей, а інша, – брамою на Той Світ.
Доречі, якщо у Ворохті старенька церква могла вам нагадати кадри з фільму Тіні забутих предків, то у Верховині ви можете завітати в хату-музей Тіней забутих предків, яку було створено на початку 2000-х років у старовинній хаті Марії та Василя Хімчаків – гуцулів, які брали участь у зйомках. Тільки перед відвідинами зверніть увагу, що музей працює в суботу та неділю.
Враховуючи те, що Верховина не таке розрекламоване місце, як Яремче, ціни на житло тут від 120 до 200грн.
Славське
Якщо ви думаєте, що в Славське варто їхати лише взимку на гірськолижний курорт, то це не зовсім так. Адже тут  легко можна зробити екскурсію до печери і джерела Писана криниця, які розташовані неподалік. Доречі, джерело не замерзає навіть у найміцніші морози. Історія назви цієї місцини пов’язана з Олексою Довбушем.
Місцеві жителі розповідають, що Одного разу хтось з побратимів зажадав помірятись з Довбушем силою, але він запропонував наступне – сильнішим буде визнаний той, хто зможе розписатися пальцем на камені. Супротивник Довбуша не зміг це виконати , а от отаман з легкістю лишив автограф на скелі. З того часу вважається: хто вип’є води з Писаної криниці, набуде такої ж сили.
Найпопулярніший пішохідний маршрут зі Славського веде через джерело Писана криниця до гір Зворець і Високий Верх. Тому сході ви зможете роздивитись унікальні гори Ґорґани. Якщо ж матимете бажання, то можете вирушити на екскурсію до водоспаду Кам’янка, який знаходиться на території Національного природного парку Сколівські бескиди. Варто врахувати, що вхід до водоспаду платний. Його ціна залежить від виду екскурсії, яку ви оберете.
Ціни на житло варіюються від 200 – 300грн.
Мукачево
Якщо ви вирішили насолодитись тихими затишними вуличками, помилуватись красою старовинних замків і відчути себе жителями минулих століть, тоді вам точно в Мукачево. Екскурсію тут слід починати з замку Паланок. Він займає майже 14 тисяч квадратних метрів. Підземні переходи, що досі збереглися під мурами й вежами слугували схованкою для людей та худоби. Фортеця поділена на три тераси, три рівні: Верхній, Середній та Нижній замки.
Наступний замок, який варто відвідати – чинадіївський Сен-Міклош. Фортеця — порівняно невелика будова. Це двоповерхова споруда зі стінами метрової товщини і двома великими вежами. Її було зведено в XIV ст. волею барона Переньї. До речі, цей замок має свої таємниці. Так, господарі можуть показати декілька подвійних стін, що утворюють таємні переходи. А ще досить зручним є те, що в Сент-Міклош працює туристичний інформаційний центр,який безкоштовно надає корисну інформацію: що можна подивитись в регіоні, як дістатися до атракцій, де пропонують найсмачніші закарпатські страви.
Ну і на завершення – замок Берегвар – резиденція графів Шенборнів, яка сьогодні використовується як санаторій. Знаходиться він неподалік Мукачева, у селі Карпати. Будівля замку Берегвар має своєрідну родзинку: її побудовано за астрономічнім принципом, тобто кожен елемент споруди має своє символічне значення. Так, кількість вікон становить 365 – за кількістю днів року. Ще одне віконце замуроване на випадок високосного року.
Димоходів у палаці – 52, стільки ж, скільки у році тижнів. Входів 12 – за числом місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року. Шпилі оздоблені флюгерами й курантами, а на одній з веж встановлено дзвін, що відбиває кожну годину. Та варто пам’ятати, що всередину палацу потрапити не вдасться, а от помилуватись резиденцією зовні, прогулятись парком та вмити обличчя в Джерелі Краси, вам ніхто не завадить. Крім того, для екскурсій відкрита бібліотека та камінний зал.
Ціни на житло тут стартують від 600-700грн.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.