Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закарпаття заполонили небезпечні змії: що можна та що не можна робити при укусі плазуна

Багато з нас люблять відпочивати на природі, ходити з друзями в похід, покоряти вершини гір та звичайно ходити в ліс по гриби. Але кожний повинен знати, що на своєму мандрівному шляху можуть зустрітися змії, як ядовиті види так і звичайні.
Як поводитися при зустрічі з цими маленькими гадюками та що робити при їхньому укусі, розповіли лікарі

Як правило змія не може з’їсти людину, але симптом самозахисту має добре розвинутий. Саме тому, подорожуючи лісами, створюйте шарудіння (совайте ногами, бийте палицею трави), одягайте взуття із високою підошвою. Не потрібно з цікавості сунути руки в різні нори, щілини, піднімати високі каміння. Змії живуть компаніями й ніколи не знаєш де і як їх можна зустріти.

Іноді ця зустріч неминуща, тому побачивши змію: не потрібно робити різкі рухи, відлякувати її, простягати руки вперед чи назад, ні в якому разі не повертайтеся до неї спиною. Просто замріть і почекай поки вона саме поповзе далі. Якщо змія не хоче поступатися вам дорогою – обійдіть її.

Перші дії при укусі змій:

– покласти потерпілого в горизонтальне положення, обмежити рух укушеної кінцівки (м’язові скорочення збільшують рух розходження отрути по організму)
– якщо на кінцівці є ювелірні прикраси, їх потрібно негайно зняти (набряк перетисне тканини, судини й зупинить кровотік)
– якщо укус відбувся через одяг, акуратно зніміть (розріжте, розірвіть) його, адже на ньому залишились залишки отрути, та протріть місце навколо укусу.
– після вищеописаних дій, починайте відсмоктувати отруту з рани (це можна проводити спеціальними пристроями, при їхній відсутності за допомогою рота, з частим спльовуванням і полосканням ротової порожнини водою)
– промийте рану мильною водою
– зафіксуйте суглоб
– накладіть пов’язку (починаючи на 5 см вище місця укусу)
– надайте вимушене положення в якому кінцівка буде знаходитися нижче рівня серця
– обмежити загальний рух до 20-30 хв.

Не дозволяється:
– накладати джгут
– прикладати лід та припікати місце укусу
– розрізати рану
– давати знеболювальні препарати
– поїти алкоголем

P.S. Не дайте паніці заволодіти Вами, робіть все обдумано і тримайте рівновагу!




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.