Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

З якого віку дитині можна розповідати правду про смерть, – порада психолога

Психолог, член української спілки психотерапевтів Торган Тетяна розповіла, як повідомити дитині про те, що хтось з її близьких помер.
Діти, як стверджує спеціаліст, дуже добре сприймають інформацію опосередковано, несвідомо, за допомогою гри.
Дитина сама це все зрозуміє природнім шляхом. Не потрібно заперечувати чи брехати їй, чи вигадувати щось, чи спеціально ту тему заводити. Дитина сама має дозріти навіть до тієї теми. І, відповідно, в певному віці треба говорити дитині правду про смерть,
– зазначила психолог.
Дуже важливим є те, до якої вікової категорії відноситься дитина.
"До 6 років є магічне мислення. Вони дуже гарно все переносять через казку. І якщо хтось в сім’ї помер, то куди вони перейшли? Наприклад, на хмарку до Бога. І що треба робити? Молитись за них. Переважно, діти так і роблять. Це питання казок. Треба з дітьми того віку так говорити: казкою, іграми" – стверджує спеціаліст.
А от якщо ми говоримо про дітей старше 6-ти років, то "дозволяється говорити напряму, тоді соціальна група їх збереже. Що таке соціальна група – це садок, це школа, це друзі... Це все допоможе дитині пережити отриману інформацію про смерть когось близького".
Тетяна Олегівна наголошує, що ні в якому разі не можна робити культу зі смерті.
Якщо батьки будуть робити культ і акцентувати на цьому питанні увагу кожен день, то невідомо, що може вийти? Ніхто не знає, що може вийти з того. Тому і є магічне мислення. Навіть подивитися, коли дитина має якусь травмовану ситуацію, діти дуже гарно те все у грі відпрацьовують: або малюють, або казки придумують. Діти можуть дати собі раду. То дорослі не можуть самі собі допомогти

https://24tv.ua




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.