Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чим вабить туристів «центр Європи» у Закарпатті (+ФОТО)


Коли потяг зупиняється на кінцевій станції Рахів (бо далі вже Румунія), одразу привертає увагу колія, що не закінчується тут, а біжить, куди сягає око. Як згодом з’ясувалося — це не перша місцева дивина.
Рахів — гуцульське містечко, де живуть щирі та привітні люди, проте спершу зрозуміти їхню мову важко.
9gerbrahov
Тому, плануючи відпочинок із зупинкою тут, варто взяти на озброєння словничок гуцульської говірки. Ось дещо із зібраного, що варто запам’ятати:
• Йо — так;
• До горі — до гори;
• Візівно — точно;
• Капчури — вовняні шкарпетки;
• Гінь, легінь — хлопець;
• Звори — потічки, котрі навесні повноводні, й течуть, видаючи специфічні звуки, схожі на виття;
• Фазенда — дача;
• Таркаті — різнокольорові;
• Вілагожена хата — хата в порядку.
А от, на додачу, хвилинка гуцульського гумору.
Приїхали туристи в Закарпаття і питають вуйка:
— Вуйко, що таке «йо»?
— Так, — відповідає. — Але хто має освіту, той каже «так», а хто не має — «йо».
— А ви, вуйку, маєте?
— Йо.

НАЙСКЛАДНІШИЙ ВЕЛОПРОБІГ І УНІКАЛЬНІ ПРАЛІСИ

Я люблю дізнаватися цікаві факти про нове місто, тому вдалим рішенням було знайти гіда. Ольга Шкуро, географ і краєзнавець, допомогла роздивитися Рахів пильніше.
9centr
Наш гід одразу зазначила: «Рахів — містечко-рекордсмен». Зупинимося на цих рекордах детальніше.
1 Рахів знаходиться на висоті 430 метрів над рівнем моря — найвище серед усіх районних центрів країни (висоту рахують біля будівлі поштового відділення). До речі, назва міста походить від прізвища братів Рах, про яких ідеться у першій письмовій згадці про поселення тут 1447 року. Цьогоріч містечку минає 570 років.
2 У дендропарку «Буркут» ростуть найвищі модрини, єдині хвойні дерева, котрі на зиму скидають гілочки. Тут вони сягають висоти 50-60 метрів.
3 У Рахові починається річка Тиса, найдовша притока Дунаю. Її назва походить від слова «потіск» — початок, витік. У межах Рахова вона простягається на 200 кілометрів, а в цілому її довжина — майже 1000 кілометрів. У світі Тису знають не мілководною, як у Рахові, а повноводною судноплавною річкою. Тиса є природним кордоном між Україною та Румунією.
4 У Рахові виготовляють трембіти, занесені в Книгу рекордів Гіннесса. Їх можна побачити у музеї Карпатського біосферного заповідника.
5 Рахівський районний центр знаходиться найближче до географічного центру Європи, тому туристи часто називають Рахів «містечком у центрі Європи».
6 У Закарпатській області лише у Рахівському районі живуть гуцули.
7 У Карпатському біосферному заповіднику є праліси, стародавні незаймані ліси, які у 2008 році внесли до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на рівні з Єллоустонським парком і найвищими водоспадами світу. Це єдиний природний об’єкт в Україні, що є частиною спадщини ЮНЕСКО.
8 Велопробіг «Стежками опришків» відбувається тут у День незалежності. Він є найскладнішим серед усіх велопробігів в Україні. Перше кільце, котре долають учасники, має у довжину 40 кілометрів, інше — 80. Маркування (жовті крапки і стрілки) на стовпах для велосипедистів можуть слугувати орієнтирами  і для піших туристів.
9 Закарпатська область єдина в Україні межує із чотирма країнами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією.

МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ — ТУНЕЛЬ

«Залізницю у Рахові будували італійські архітектори та інженери, а залізнична станція Рахів є кінцевою в Україні, проте колія веде далі», — розповідає Ольга Шкуро.
9rahivmisto
Із сьогодення пані Ольга перенесла нас у кінець XIX століття. Гід звернула увагу, що мрією правителів Австро-Угорщини, Габсбургів, було прокладення залізниці. За Франца Йосифа у 1894 році Раховом пройшов перший потяг, а з 1895 року залізниця запрацювала на повну. Щоб побудувати колію від Австро-Угорщини до Польщі, залучили 17 тисяч італійців, котрі на той час були найкращими будівничими залізниць та інженерами, які вміють прокладати тунелі. Тунелів було багато, а складність їхнього зведення полягала у тому, що треба було будувати з двох боків — тобто бригада повинна була зустрітися всередині тунелю. Розповідається, що одному з інженерів спало на думку, що саме тут знаходиться географічний центр Європи. Потім з Відня приїхали фахівці військового інституту і підтвердили таку думку. Сьогодні про це нагадує стовп, що символізує центр Європи. Кажуть, що обійшовши його тричі, щоразу потираючи мідну «кнопку» (яка, власне, і є центром), можна загадати бажання, і воно обов’язково збудеться.
Італійці залишилися тут жити, створили сім’ї, тому до сьогодні у селі Ділове поруч із Раховом є нащадки будівничих із прізвищами Корадіні, Манфреді, Долізотті.

ГАЗОВАНА ВОДА З-ПІД ЗЕМЛІ

Відпочиваючи у Рахові, варто напитися з мінерального джерела Буркут, з якого тече природна газована вода. На гуцульському діалекті «буркут» — «той, що тече з-під землі». Скуштувати цю воду можна поблизу входу до парку «Буркут» і дорогою на Лису гору. До речі, збираючись на Лису гору, також можна спробувати екологічно чисті афини, тобто чорниці.
Мабуть, Рахів відомий насамперед через розташування там географічного центру Європи. До слова, із центру містечка до вищевказаного місця дуже просто дістатися велосипедом або й пішки. Ще обов’язково пройдіть під Аркою європейської дружби (знов загадавши бажання), бо там особлива позитивна енергетика (доведено науковцями!). Варто навідатися і до музею-колиби, бо гуцульська атмосфера, окрім гір, сконцентрована саме там.
І, звичайно, гори! Лиса гора, Терентин, Близниці, Жандарм, Піп-Іван Чорногора і гірськолижний курорт Драгобрат — ця велич природи зовсім поряд!
Марія ГОРШКОВА, День





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.