Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У поїздах, що їхатимуть в Ужгород, пасажирам пропонуватимуть гарячий суп

“Укрзалізниця” неодноразово декларувала намір налагодити повноцінне харчування у потягах. Зараз питання начебто наближається до вирішення. Чи означає це повернення до вагонів-ресторанів, які запам’яталися старшому поколінню з часів СРСР, чи все-таки варто очікувати переходу до більш високого рівня якості? 112.ua з’ясовував, на що тепер можна буде розраховувати зголоднілим пасажирам
Чому в потягах вже немає вагонів-ресторанів?
Старше покоління ще пам’ятає вагони-ресторани. Грузинський чай, горілка “Столична”, хамуватий персонал, порції з явною відмінністю від ваги, вказаної в меню. Вагони-ресторани були в потягах далекого прямування (не менше доби в дорозі). У потягах, що курсували на короткі відстані, були бюджетні вагони-буфети. Алкоголь був незмінним атрибутом і тих, і інших, пише 112.ua.
За словами колишнього заступника міністра транспорту та інфраструктури Олександра Кави, система громадського харчування на залізниці занепала у 90-ті, після проголошення незалежності. Руйнувалися зв’язки з сусідніми республіками, і все більше потягів переходило на маршрути всередині країни. “Вийшло, що більшість потягів курсують ніч, це 8-10 годин, і на активність вагонів-ресторанів припадало 2 години на добу. Економічно надання організованого комплексного харчування стало недоцільно”, – згадує Кава.
За його словами, останній вагон ресторан закрився, коли скасували нічний швидкісний потяг “Столичний експрес” Київ – Москва в 2014 році.
Чому до питання їжі в потягах повернулися зараз?
Вагони-ресторани канули в Лету, але попит на послугу залишився. І ним вправно, варто визнати, користувалися провідники, які пропонували пасажирам з націнкою (скільки тієї дороги) печиво, вафлі, воду, пиво, лимонад, а надто сміливі – і гарячіші напої. Розрахунок простий: кому ж із пасажирів хочеться не встигнути на потяг, вибігши на власний страх і ризик на малознайомій станції за пляшкою пива? Простіше переплатити провіднику.
Попит гарячої їжі довелося задовольняти заповзятливим хазяєчкам, які розносили пиріжки, пельмені, вареники та інший крам по вагонах. Зрозуміло, за якість їжі відповідати було нікому.
Перші спроби налагодити організоване харчування в потягах УЗ було зроблено ще минулого року, розповів 112.ua заступник директора департаменту пасажирських перевезень УЗ Олександр Красноштан.
“До 2017 року кожне регіональне відділення залізниці укладало тендер і реалізувало продукцію. З 2017 року ми ухвалили рішення обрати єдиного постачальника всієї продукції і зробити все, щоб у нічних і швидкісних потягах з’явилася єдина лінійна продукція”, – розповів він. Минулого року переможцем тендеру став WOG-Рітейл.
Зазначимо, що налагодити продаж на швидкісних потягах (“Інтерсіті”, “Інтерсіті+”) виявилося набагато простіше. “На нічних потягах були певні запаси небрендованої продукції, і вони вимивалися”, – зазначає Олександр Красноштан. Це означало, що провідники на нічних потягах були більш зацікавлені в “лівому” заробітку. Притягнути ж їх до відповідальності було не так і просто. За законом, за реалізацію продукції поза проектами УЗ провідника можна притягнути лише до дисциплінарної відповідальності. Але! Це лише у разі, що він не доведе, що виявлені у нього їстівні запаси не для особистого користування. А чи багато потрібно? 5-10 пачок вафлів на маршрут… Та й перевіряльниками не запастися.
Чим УЗ годуватиме пасажирів у 2018 році?
Цього року УЗ вирішила провести конкурс, розширивши асортимент так званої сухої продукції, а також спробувати впровадити практику гарячого харчування. Так званий сухий асортимент буде доповнено снековою продукцією: горішками, сухариками і порційними соками. Продукція буде продаватися в брендованій упаковці (private lable) провідниками.
У компанії “WOG-Ритейл” (один із претендентів на перемогу в тендері) повідомили, що на нинішньому тендері запропонували УЗ чай пакетований – 7 грн, чай заварний – 20 грн, кава натуральна розчинна в сітках – 7 грн, заварна фільтр-кава – 23 грн, какао – 15 грн. Знаменитих кавоварок WOG у потягах поки не буде. До того ж компанія запропонує печиво в асортименті – 7 грн, вафлі – 10 грн, лимонад – 15 грн, сік в асортименті – 15 грн, воду – 10 грн, круасан із шоколадною начинкою – 25 грн, солоний арахіс – 20 грн, макарунс – 20 грн, чіпси в асортименті – 20 грн, вівсяну і гречану каші – 35 грн, кус-кус – 49 грн, фірмові натуральні чаї WOG (імбирний, смородиновий) – 40 грн, натуральний обліпиховий чай – 45 грн.
Ще один претендент на перемогу в тендері УЗ, “Українська оптово-торгова компанія” (підрозділ “Метро Кеш & Керрі Україна”), деталі пропозиції не повідомляє, зазначивши, що постачає продукти харчування в окремі підрозділи Міністерства оборони, організаціям, які забезпечують прийоми делегацій президента України, філіям УЗ, Чорноморському та Південному портам, установам МОЗ, для олімпійських тренувальних баз, дитячих таборів.
Директор з маркетингу “Вітмарк-Україна” повідомив, що його компанія не надає послуг комплексного обслуговування у сфері громадського харчування і бере участь у тендері з пропозиціями в категоріях соків (0,2 літра) і напоїв. Коментарі ще однієї компанії, яку УЗ називає претендентом на перемогу, “Алюр ЛТД”, отримати не вдалося.
Коли в потязі можна буде купити суп?
В УЗ вирішили поки не проводити тендер, а для початку відпрацювати технологію. Для цього звернулися до декількох компаній, дві з них відгукнулися, розповів 112.ua Олександр Красноштан. За його словами, проект тестуватиметься в потягах далекого прямування напрямком на Ужгород, Одесу та Івано-Франківськ.
“Технологія складна, тому що завдання – продукцію зберегти свіжої та подати гарячою. Тому вирішили поки не проводити конкурс. Відпрацюємо технологію, потім проведемо конкурс”, – розповів Олександр Красноштан, уточнивши, що для початку доставка їжі буде здійснюватися до місця харчування пасажира. Тобто вагони-ресторани відроджувати ніхто не буде. Про пропозицію алкогольних напоїв  поки не йдеться ні в форматі гарячого, ні у форматі сухого харчування, уточнили в УЗ.

Олена Голубєва




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.