Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому не можна спати ногами до дверей?

Основною причиною виникнення даного забобони вважається похоронний обряд, під час якого небіжчика виносять ногами вперед.



Більшість з нас, коли відправляються на бічну, намагаються всіляко подбати про свій комфорт. Але якою б зручною не була ліжко, а піжама - м'якою, людина обов'язково зробить ще одну процедуру - ляже так, щоб ноги не були спрямовані в бік дверей.
Так виносять небіжчика
Основною причиною виникнення даного забобони вважається похоронний обряд, під час якого небіжчика виносять ногами вперед. Тому, під час сну багато хто намагається лягати ногами від дверей.
Цим, звичайно, в якійсь мірі пояснюється ситуація, пов'язана зі сном ногами до дверей. Але самі допитливі і допитливі можуть задати ще одне питання - чому небіжчиків виносять саме так? Може, просто помінявши традицію, люди зможуть спокійно спати при будь-якому положенні ліжка, не замислюючись про прикмети.
Заглянемо в минуле
Майже всі забобони виникли задовго до нашого часу. Стародавні люди набагато більше часу приділяли спостереження за навколишнім світом, вони примудрялися зв'язати між собою предмети і події, що здаються нашим сучасникам, які живуть в світі сучасної науки, абсолютно несумісними. Гроза (грім і блискавки), на думку древніх, була небесною карою, а кішки - втіленням темних сил. А все лише тому, що на тому етапі розвитку людство не могло знайти пояснення гучному шуму і яскравих спалахів під час грози, що світиться в темряві в очам кішок, а також іншим явищам. У числі багатьох забобонів, пов'язаних зі сном, до наших днів не втратило свій вплив на людей і те, що не можна спати навпроти дзеркала.
Спробуємо зануритися в минуле, щоб подібно «грозі» і «кішкам» спробувати пояснити «сон ногами до дверей» з наукової точки зору.
Розгадка таємниці - в древне скандінавскіх міфах
Про те, що сон ногами до дверей абсолютно неприпустимий, стверджували ще в Стародавній Скандинавії. Індоєвропейська міфологія мала своє, особливе розуміння устрою світу. За міфом древніх, світ складається з 3-х частин.
Перша - Мидгард представляла собою світ людей, оточений з усіх боків
другою частиною - Утгард - світом страшних чудовиськ, невідомості і небезпеки.
Ну і, звичайно ж, існувала і третя частина світу, яка називалася світ Богів Асгард.
Слідуючи цим повір'ям, стародавні індоєвропейці вважали, що їхній будинок і є Мідгар, який від навколишнього Утгарда захищений стінами і дверима. Саме тому двері асоціювалася з виходом в потойбічний, небезпечний світ, в якому знайшли собі притулок душі померлих.
Якщо торкнутися самого стану сну, то, напевно, багато хто знає, що в стародавні часи поняття «сон» і «смерть» були в якійсь мірі тотожними. Люди, не розуміючи, як пояснюється стан сну, прирівнювали його до короткої смерті. Вважалося, що під час сну душа відділяється від тіла і переміщається в інший простір.
Тому люди побоювалися, що коли вони будуть спати ногами до дверей, то душа, вийшовши з тіла, попрямує прямо до виходу, а саме в потойбічний світ, повернутися звідки їй буде непросто. І традиція виносити тіло небіжчика ногами вперед народилася теж завдяки даним повір'ям, так як душі померлого немає сенсу залишатися в світі живих.
Сучасне трактування забобони
Звичайно ж, думка про перехід душі в потойбічний світ під час сну нашим сучасникам не видається реалістичною. Але, як би це не здавалося дивним, і в наші дні виникають як трактування старих забобонів, так і абсолютно нові забобони, наприклад, те, що не можна фотографуватися в дзеркалі.
Насправді, сон ногами до дверей не рекомендований вразливим людям. Та й то лише тому, що вони в такому положенні будуть на рівні підсвідомості відчувати себе незахищеними. Саме тому деякі люди в такому положенні сплять дуже неспокійно, при цьому темний дверний отвір в затуманеній свідомості людини малює страшні картини, здатні стати причиною нічних кошмарів, втоми і розбитості.
Тому, в який бік спрямовувати свої ноги під час сну - особиста справа кожного. Для тих, хто міцно спить ночами, це не має ніякого значення, а особам, які страждають від кошмарів, можна порадити не поспішати зі зміною положення тіла, а в першу чергу зайнятися зміцненням нервової системи. Повірте, цей спосіб набагато швидше зробить сон глибоким і безтурботним





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.