Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Мораторій є – а ліс лисіє: До чого може Україна "домораторитись"

Президент, Уряд та парламент України мусить у найкоротший термін знайти вихід і склавшоїся ситуації, в інакшому разі – будемо мати великі проблеми із СОТ.


Мораторій на експорт лісу-кругляка схвалено ще у 2015 році, від початку викликало протести ЄС, а торік саме через цю проблему
Україна не отримала 600 млн євро макрофінансової допомоги. Насправді мав зірватися також попередній транш (ще 600 млн), його нам дали без скасування мораторію лише "під чесне слово" президента, - йдеться у статті Європравди.
Президент Порошенко багато разів обіцяв партнерам скасувати цю заборону, але цього так і не сталося.
Видання зазначає, що це не так вина президента, як Верховної Ради, у якій немає для цього голосів.
Але зовсім скоро Україні таки доведеться ухвалити це непросте рішення.
Справа в тому, що Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде.
Існує велика ймовірність того, що наслідки конфлікту, залежно від обраного шляху, можуть виявитися болючими для всіх нас. І хоча всі сторони запевнили, що не доведуть до торговельної війни та до скарги ЄС до СОТ, Порошенку та Гройсману рано чи пізно доведеться ухвалювати політичне рішення.
Варто зауважити, адже це питання вкрай міфологізоване: з боку ЄС немає вимоги щодо вирубки лісу.
Європа не каже про обмеження, регулювання вирубки або навіть заборону - Україна має повне право це робити.
Навпаки, Єврокомісія сама пропонувала Києву встановити жорсткий контроль за вирубкою Карпат. Та в українському мораторії йдеться про інше: жодних обмежень на рубку лісу немає, натомість є заборона експорту, що напряму порушує Угоду про асоціацію (УА).
Спроби у парламенті не те що скасувати мораторій, а лише замінити його на іншу систему підтримки вітчизняної деревообробної промисловості (компромісну та узгоджену з ЄС) закінчувалися провалом – голосів на це не було, бо кілька фракцій одразу ставали на дибки.
Мораторій є, а Карпати як лисіли, так і продовжують лисіти. Офіційні дані кажуть, що експорт лісу так і не припинився.
А обсяги незаконної вирубки лісу, за даними уряду, взагалі не впали, попри мораторій.
Еекспертна спільнота немає жодного сумніву, що ЄС має всі шанси на перемогу. А отже, Україна муситиме скасувати мораторій – або стикнеться з торговельними обмеженнями з боку ЄС проти українського експорту. Саме такий сценарій передбачений Угодою про асоціацію.
Але в уряді припускають, що цю проблему можна буде вирішити, "замінивши" мораторій на інший механізм захисту деревообробної галузі. "Якщо мораторій буде замінено на менш грубе порушення, а ще – з чіткими перспективами скасування, ЄС не має виступати проти", – каже співрозмовник видання.
Але реальність цього шляху – під величезним питанням. А все через політику.
Є вихід, але досить важкий для реалізації. Завершити формування арбітражу, почати процедуру, навіть усвідомлюючи свій швидкий програш. А далі домовитися з ЄС про механізм компенсації торговельних втрат. Резерви для цього є: приміром, можна знизити імпортні мита на європейські автомобілі або на іншу товарну групу.
Вже скоро ми всі дізнаємось, який з варіантів оберуть політики.
Тепер виправлення помилок буде набагато дорожчим. Або для президента та для уряду, або – для країни, - резюмують журналісти.

Mukachevo.net





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.