Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Топ-10 місць Закарпаття, які необхідно побачити своїми очима

Закарпаття - неосяжний епіцентр мальовничих та приємно шокуючих розкішною природою край, тому ми склали невеличкий путівник для мандрівників, які не визначились із місцями для подорожі



1. Водоспад “Скакало” – приворотне зілля для туристів
Стрімкий потік наче скаче скелями урочища Нижнє Грабовище – через це його і назвали “Скакало”. І хоча, водоспад, у порівнянні з іншими Карпатськими водограями він справжня крихітка, адже висота його вод – всього 4 м. Однак, чаруюча атракція не поступається своєю красою жодному.
Як дістатися: від готельного комплексу “Водограй”, який знаходиться близько до Мукачева в селищі Чинадієво. Від нього до мальовничої місцини пішки – приблизно 20 хв.
 
2. Замок Кохання “Сент-Міклош” – ренесанська двоповерхова фортеця
Маєток побудований у 1450 р. в селі Чинадієво на Мукачівщині має цікаву історію. Архітектурна пам’ятка у формі неправильного трикутника, з двома кутовими триярусними вежами цікава тим, що з 1670 року підпала у власність сім’ї Ракоці і саме з легендарною Ілонею Зріні пов’язані найпозитивніші згадки про замок. Тут захисниця Мукачівської фортеці закохалася у другого свого чоловіка угорського графа, ватажка антигабсбурзького руху куруців Імре Текелі, на 13 років молодшого від неї. Через всеохоплююче кохання до молодика найбагатша героїня краю відмовилася від маєтків та титулів і виїхала з ним за кордон.
 
3. Озеро “Синевір”
 
Відомому озеру близько 10 тисяч років, до речі біля нього цьогоріч знімали французько-український фільм разом із Жаном Рено.
На узгір’ї під горою Озерною (1495м), на висоті 989 м над рівнем моря, в полоні смерек, ялиць і буків. Площа озера 7 га, середня глибина – 16-17м, максимальна – 24м. Легенда, яка здається правдою – це те, що сотні років тому гори Карпат перебували у володінні одного графа, донька якого – юна і гарна донька Синь, її назвали так через блакитні очі, які мали яскравий спалах. Якось дівчина прогулювалася схилами гір та збирала квіти, та раптом зустріласвоє кохання – молодого хлопця на ім’я Вир. Розлючений граф розпорядився стратити хлопця за любов до його єдиної доньки. З тих пір Синь оплакувала коханого Вира, проливаючи стрімкі сльози – так утворилося кристально чисте блакитне озеро Синевир.
4. “Замок Тамплієрів” у с.Середнє
 
На відміну від інших укріплень Закарпаття, Середнянський замок у ромському стилі звели не на височині, а на рівнині. Південну сторону замку обмежили берегом ріки Мала Латориця, а на південь від величного замку туристи можуть вгледіти важливу дорогу, яка з’єднує Ужгород і Мукачево. Архітектурна пам’ятка отримала назву “Середнянський замок” через те, що село із замком розташувалося на середині цього важливого торговельного шляху, що зв’язує Ужгород з Львовом. Первинна версія зазначає, що будівлю створилив 12 або 13 столітті, а архітектурну робота над нею – ордена Тамплієрів (Храмовників).
5. Оленяча ферма біля Хуста
ПАНТОВЕ господарство поблизу с.Іза, яке існує з 1987 року – єдине в Україні. Розташоване за 15 км від Хуста, неподалік с.Липча. Ферма унікальна тим, що там тварин розмножуюють не заради м’яса чи шкіри, а задля мандрівників, які бажають наблизитися до матінки-природи, а також для того аби отримати видобутки анти-ракового медпрепарату – пантокрину Пантокрин – тонізуючий засіб, який застосовують при перевтомі, неврастенії, неврозах, слабкому серцевому м’язі, гіпотонії.
6. Водоспад “Шипіт” – шепіт Закарпаття
 
На річці Пилипець неподалік від села з однойменною назвою тече холодна вода водоспаду Шипіт, вода якого бере свій початок в горах – на Боржавських полонинах. Загальна висота водоспаду – 14 м. Легенда водоспаду про багату дівчину Марійку, яка покохала бідного Іванка. Молода героїня легенди зустрічалася з коханим на Боржавских полонинах всупереч забороні матері. Однак, мати про все дізналася і прокляла закохану пару. Після гнівних закликів, потужна злива із громами й блискавками, викликала бурхливі гірські потоки, які підхопили Іванка й Марійку й понесли в прірву. З плином часу і течією холодної води Шипоту, мати пожалкувала про скоєне і кожного дня приходила до потічка аби вгледіти дітей, але у відповідь на вибачення чула лише шипіт молодят – звідси і пішла назва зачарованого водограю.
7. “Долина нарцисів” занесена до Червоної книги України і до “7 природних чудес України” чекає туристів в Хусті
 
Долина мальовничих нарцисів з 1992р. у складі карпатського біосферного заповідника, і навіть входить до світової мережі заповідників ЮНЕСКО. Поряд р.Хустець (довжина 35км), яка протікає через Долину. На думку вчених, в результаті танення льодовика з гір сповз масштабний клаптик землі з рідкисними рослинами. З часом між Мукачевом-Хустом, де росли жовті квіти нарцисів, з’явилися дубові ліси, через що площа долини помітно зменшилась, а 1980-х рр. провели осушувальні роботи – і 50га нарцисів знищили, тоді їх вирішили передати в Карпатський заповідник. Хагалом, нарцис вузьколистий поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100—2060м. А унікальність своєрідної Нарцисової долини – висота 180-200м над рівнем моря. Долина нарцисів – 4км від Хуста, площа 256,5 га, безпосередньо для нарцисів – 80га.
8. Мукачівський замок “Паланок”
 
Вперше фортеця згадується ще в IX столітті, дерев’яне укріплення слов’янських племен у минулому і архітектурна родзинка Мукачева – зараз. Замок розташувався на горі висотою 68 м над рівнем міста (місто 120 м над рівнем моря).
Географічно Паланок знаходиться на перехресті різних торгових шляхів країн західної Європи:
– 30-40 км від кордонів Угорщини та Словаччини (західна сторона)
– 65 км і ви вже в Польщі (північна сторона)
– 55 км до кордонів Румунії (південна сторона)
Головне призначення – охорона кордону угорського королівства.
Загадкова споруда складається з трьох частин – Нижній, Середній і Верхній Замок, по обох сторонах від мосту підносяться бастіони висотою 14м. Товщина стін цих потужних бастіонів в основі досягає до 3,5м.
9. Замок-палац графів Шенборнів
 
Унікальний палац, у якому 365 вікон, 52 кімнати та 12 вхідних дверей приховує у собі безліч загадок. Навпроти замку – ставок, який за формою збігається з кордонами Австро-Угорської імперії в ті роки. У будівлі замку розташувався санаторій “Карпати”, можна зайти, проте дивитися там особливо нічого. Уваги заслуговує камін і лампа. Біля замку є гарний парк з унікальними рослинами і вольєр з тваринами. Як дістатися: З Чинадієво виїхати на трасу Мукачево-Свалява, далі – пішохідний мост над дорогою, який веде від залізничної станції “Карпати” прямо до замку. Також можна дістатися поїздом до цієї ж станції прямо з Києва, а на автобусі легко доїхати з Ужгорода та Мукачева.
10. Гірськолижний курорт “Красія” – найбільш оснащений та популярний курорт Закарпаття.
 
 
 
Сучасні крісельні підйомники з комфортом піднімають аж на вершину гори висотою 1036м. Це чудове місце знаходиться в с. Вишка Великоберезнянського району Закарпатської області (близько 70 км від Ужгорода). У гарну погоду з вершини гори “Красія” відкриваються чарівні пейзажі гірських хребтів і вершин. Вдихаючи прохолодне чисте повітря на висоті понад 1000 м, можна непомітно розчинитися в оточенні незайманої природи і відчути таємничу силу гори. Ці відчуття важко передати словами, вони породжують величезне бажання не тільки повернуться сюди ще не один раз, а й запросити всіх своїх близьких людей, щоб розділити з ними відчуття спокою і повного умиротворення, яке дарують нам гори.
Яна Тимчук
Джерело: “Перший Кабельний”





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.