Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Сплата єдиного соціального внеску особам, що здійснюють незалежну професійну діяльність

ДПІ у Рахівському районі зазначає, що відповідно до п.5 частини першої ст.4 Закону України від 08.07.2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон про ЄСВ) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного внеску (далі - ЄСВ).

Згідно з нормами п.2 частини першої ст.7 Закону про ЄСВ єдиний внесок для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Оподаткування доходів, отриманих від провадження незалежної професійної діяльності, регламентується ст.178 Податкового кодексу України.
Одночасно наголошуємо, що Законом про ЄСВ для осіб, які проводять незалежну професійну діяльність не передбачено звільнення від сплати за себе єдиного соціального внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Загальні правила формування та подання звіту з ЄСВ передбачено розділом II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року №435 із змінами (далі – Порядок №435), тобто особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до контролюючого органу звіт один раз на рік до 01 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.
Звіт подається за формою згідно з таблицею 3 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми "початкова".

За матеріалами ДПІ у Рахівському районі




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.