Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому Ужгород втратив статус столиці сакур в Закарпатті

Експерти вже не рекомендують Ужгород, як місто сакур в Закарпатті
"Сакура Закарпаття 2018 стартувала!!!
Цього року найкращим містом для милування сакурами Закарпаття визнано - місто Мукачево
Експерти Регіональної туристичної організації, Турінформ Закарпаття, Асоціації фахівців туристичного супроводу Закарпаття, Туристично-інформаційного центру Мукачева, після узагальнення статистичної та експертної інформації, запрошують гостей та туристів Закарпаття до Мукачева, щоб:
- сфотографуватися біля «шаленої сакури», яка першою розквітла у 2018 році в Закарпатті;
- доторкнутися до найстарішої сакури Закарпаття по вулиці Філатова;
- побачити найдовшу алею сакури, 1 км 300 метрів, по вулиці Ужгородській;
- а потім вирушити до найбільшого скверу сакур у Виноградові, чи найбільшої площі сакур у Іршаві, чи побачити найбільше сакурових вулиць у Хусті", - написав у соцмережах відомий краєзнавець Федір Шандор і при цьому повністю проігнорував Ужгород.
В обговоренні під цим дописом вказувалася і головна причина того, що Ужгород втратив статус столиці сакур в Закарпатті - влада міста минулого року вирішила зрубати кілька десятків найкращих сакур в Ужгороді.  При цьому так звані "фахівці" вказували на те, що сакури потрібно зрубати, бо вони хворіють. Громадськість переконувала, що це не фруктові дерева і мова не про те, щоб збирати врожаї і якщо дерево цвіте, то нехай і надалі виконує виключно декоративну функцію. Не спрацювало. Сакури зрізали.
І що прикро - зрізали ті дерева, які давали найкращий цвіт. Це саме дерева на тих вулицях, де найбільше туристів. Це були саме ті дерева, які були природною фотозоною для туристів. Влада свої дії намагалася виправдати тим, що на місці зрубаних сакур будуть висаджені нові. Але ці нові сакури не те що ще не скоро підростуть і даватимуть цвіт, але вони не цього виду. 
Адже в Ужгороді висаджували багато сакур і по вулиці Митній, і вздовж Слов'янської набережної, але це зовсім інші сакури, з блідим цвітінням. Старі сакури в центрі Ужгорода мали ауру давнини. Ужгородська влада це ніколи не зрозуміє. Бо важко зрозуміти, чому у світі не рубають багато дерев, які охороняють саме як пам'ятки давнини. Хоч ці дерева вже не дають плодів і не квітнуть. Це як охорона безплідних оливкових дерев в Гетсиманському саду в Єрусалимі. 
Окрім того, влада бездумно втрачає дерева в результаті незаконних земельних оборудок. Так були знищені старі рідкісні ялини біля драмтеатру. Так був зрубаний старий сквер австро-угорського періоду. 
Що стосується Мукачева, то тут дійсно більш раціонально ведуть господарство і робиться ставка на туризм. Саме в Мукачеві навіть створили інтерактивну карту сакур.  Цей рік може бути вирішальним у плані повного програшу Ужгорода як туристичної столиці Закарпаття. Влада міста бездумно почала реконструкцію на площі Петефі одночасно з реконструкцією площі перед залізничним вокзалом і при цьому не провела ремонт ні бруківки на Довженка, ні на площі Театральній. Тобто, наразі туристи, які прибудуть в Ужгород залізницею, будуть просто шоковані розритим містом. А за 40 кілометрів від Ужгорода туристи почуватимуться значно комфортніше. 

Василь Поляк для Prozak.info






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.