Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому на Великдень важливо споживати хрін

Чим корисний та чим шкідливий корінь хрону – у розмові з лікарем вищої категорії, гастроентерологом-дієтологом Ларисою Бойченко і травознаєм Галиною Борбенчук.
Які корисні властивості містить хрін і чим він допомагає?
Лікар: «Хрін – натуральний антимікробний, противірусний та антигрибковий засіб, він має потужну бактерицидну дію, яка зміцнює організм. Хрін – дуже ефективний стимулятор для нашого травлення, прекрасно спалює жирові відкладення, позитивно впливає на нашу мікрофлору та чудово зміцнює імунітет. Недарма хрін особливо популярний у період застіль, адже така їжа дуже багата на калорії та жир. Додавання хрону до страв дещо нівелює згубну дію такого навантаження, він стимулює виділення шлункової секреції та посилює жовчовиділення. У складі кореня хрону містяться магній, мідь, залізо, кальцій, калій, фосфор, глюкоза, фолієва кислота, вітаміни групи В1 В6 РР, вітамін С, якого у хроні більше ніж у лимонах. Усе це позитивно впливає на травлення, тому у святкові дні, коли людина переїдає, хрін особливо потрібний».
Травознай: «Хрін часто використовують у народній медицині, з його коренів готують настоянки та ліки. Корінь хрону містить у собі низку лікувальних властивостей, він має тонізувальну дію та антибактеріальний ефект, підвищує апетит та допомагає при хворобах нирок. Найкориснішою є настоянка з медом, вона бореться з різними інфекційними захворюваннями та нормалізує цукор у крові. Настоянки варто вживати при захворюваннях ротової порожнини та наносити на шкіру задля загоєння невеликих ран. Рецепт настоянки при застуді дуже простий та дієвий. Подрібнений корінь хрону змішати з теплим медом у співвідношенні один до одного. Таку суміш необхідно приймати тричі на день, але не більше від 50 грамів на добу. Узимку хрін рятує від респіраторних недуг, тому його можна навіть вдихати».
Кому хрін протипоказаний?
Лікар: «Хрін – спеція, це означає, що вживати його слід в невеликих кількостях. Ні в якому разі його не варто вживати натщесерце. Протипоказаний хрін людям із захворюваннями бронхів, шлунка, нирок, підшлункової залози, при виразково-некротичному коліті. Не рекомендується хрін людям із запаленням ротової порожнини».
Травознай: Здоровим людям вживати хрін потрібно, дотримуючись міри. Не рекомендується хрін вагітним жінкам і матерям, які годують груддю, людям з нестабільним тиском та тим, у кого проблеми зі щитоподібною залозою. Хрін – це приправа, тому корисний в міру.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.