Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У Нацбанку готують великі зміни на цінниках і в гаманцях

У Нацбанку готують великі зміни на цінниках і в гаманцях. Всі розрахунки округлять до 10 копійок. Дрібні монети виведуть з обігу. Замість цього кишені потягнуть більші монети: в одну і дві гривні. До кінця року монетний двір випустить їх 145 мільйонів. А в 2020 році почнуть карбувати гривневі п’ятаки і червінці.

Банкноти номіналом від однієї до десяти гривень друкувати більше не будуть. Паралельно з цим Нацбанк вилучає з обігу і монети достоїнством від однієї до двадцяти п’яти копійок.

Монети в десять і п’ятдесят копійок в обігу все-таки залишать. А замість дрібних паперових купюр відкарбують нові монети в одну, дві, п’ять і десять гривень. Монети хоч у виробництві і дорожчі, але служать набагато довше. Тому від такої заміни – суцільна економія, кажуть в НБУ. Якщо звичайно економічний ефект не з’їсть інфляція.

Округляти ціни доведеться. У Нацбанку навіть розробили спеціальні рекомендації. Якщо сума закінчується цифрою до чотирьох копійок, вам пощастило: округляти будуть у бік зменшення. А ось закінчення від п’яти до дев’яти копійок округляти можна і в бік збільшення.

З браком розмінних монет вже давно зіткнулися в одній з найбільших торгових мереж країни. Рік тому вирішили, будуть округляти, але завжди на користь покупця.

Це спрацювало і скандалів через дрібні гроші справді поменшало, запевняють представники торгової мережі. Фінансисти кажуть, округлення цін на інфляцію не вплине. Але люди з дуже скромним достатком його відчують.

Тим часом в Нацбанку планують випуск купюри в тисячу гривень. Правда, багато друкувати не стануть, побоюються, що розрахунків чорним налом стане набагато більше.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.