Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Весняний туризм: Де на Закарпатті шукати найгарніші квіткові "оази"

Закарпаття готується зустрічати "навалу" туристів, які хочуть насолодитися кольоровими видами


На Закарпатті вже зацвіли неймовірні шафрани. У снігу, далеко від цивілізації, але перші весняні фотографії "рекламують" той особливий різновид туризму, якого щовесни чекають як приїжджі відпочивальники, так і самі закарпатці.
Природа потроху починає оживати, тому закарпатці починають готуватися до приїзду гостей. Саме на весну припадає "пік" навали туристів, які хочуть побачити чудові квіткові краєвиди і природні пейзажі, які перехоплюють подих. Ці пейзажі настільки різнобарвні і насичені кольорами, що часом не віриш у їхню реальність.
Уже зараз варто подбати про квитки і запланувати подорож тим, хто хоче насолодитися фантастичним фіолетовим явищем - цвітінням крокусів. Зазвичай ці квіти починають активно цвісти після середини березня. "Паломництво" туристів на місця цвітіння ще не таке популярне, як, скажімо, у Долину нарцисів, але з кожним роком про ці дивовижні місцини дізнаються більше людей. А ті, хто вже бачив масове цвітіння крокусів, переконують: подібного не знайти.
Долини крокусів можна знайти у селі Колочава. Цей населений пункт Закарпаття неодноранзово потрапляв у рейтинги обов'язкових для відвідування сіл України. Тут 10 музеїв і 20 пам'ятників. У Колочаві активне туристичне життя - фестивалі, автентика, місцевий колорит. Розташована Колочава в Міжгірському районі у мальовничій Тереблянській долині, що в 30 кілометрах від озера Синевир. Крокуси - ще одна причина їхати у Колочаву.
Трохи пізніше, у квітні, деякі населені пункти Закарпаття - зокрема, Ужгород - перетворюються на "вулик". Вулиці заповнюються туристами, адже у цей період тут відбувається неймовірне і розкішне явище - цвітіння сакури. Про цей "квітучий період" знає, напевно, кожен. Щороку кількість туристів зростає. Місця в готелях заброньовані на кілька тижнів вперед. Місцевим, які звикли у вихідні прогулюватися центром чи набережними, навряд чи вдасться посидіти на улюблених терасах, або спокійно пройтися затишними місцями - туристи є скрізь. Як жартують закарпатські гумористи, щоб правильно сфотографуватися на фоні сакур, палку для селфі треба тримати в правій руці, а відбиватися від інших туристів – лівою.
Точно спрогнозувати, коли саме сакури розквітнуть на повну, теж непросто. Раніше дерева масово цвіли на початку травня, тому на травневі свята і варто було чекати найбільше гостей. У цей час в Ужгороді проводять фестиваль виноробів - "Сонячний напій", тож можна було і красою дерев насолодитися, і у прямому значенні відчути Закарпаття "на смак". Для ще більшої популяризації в Ужгороді започаткували фестиваль "СакураФест". Щоправда, бували випадки, коли цей захід проводили вже тоді, коли дерева стояли голі - цвітуть сакури не більше двох тижнів, а вітряна погода за день може повністю "зняти" цвіт з гілок. Туристам доводиться робити фото у "рожевому снігу".
Третій, обов'язковий пункт квітучого Закарпаття - Долина нарцисів. Важко спрогнозувати, коли зацвіте ця місцина. Бувало, що вже у середині квітня долина масово вкривалася білим кольором. Іноді пік цвітіння припадав саме на травневі свята. Холодною весною нарцис починає квітнути на 5-10 днів пізніше від середньорічних термінів, у теплі роки процес розпускання бутонів відбувається швидше. В останні роки Долина нарцисів буяє цвітом без запізнень.
Та з Долиною нарцисів не все так просто: з кожним роком квітів стає менше. Причина тому - зміна клімату і складу ґрунтів, квітам не вистачає вологи. Шкоди завдає і людський фактор. У період масового цвітіння квітів Долина нарцисів приймає, в середньому, чотири-п'ять тисяч відвідувачів на добу. Попри заборону, туристи "прориваються" на галявину аби зробити фото у "білому морі". Та для рослин це не проходить безслідно.
Закарпатці раді бачити гостей на квітучих місцевих принадах, але просять з повагою ставитися до того, чим природа нагородила цей фантастично привабливий край.
Головне у цьому всьому: пам'ятати про відповідальність. На Закарпатті росте багато видів ранньоквітучих рослин – підсніжник білосніжний, проліска дволиста, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шахматний, первоцвіт весняний, анемона, підбілик альпійський, зірочки маленькі, фіалка запашна, фіалка альпійська, купальниця європейська, медунка лікарська. Майже половина із них – занесені до Червоної книги України.a




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.