Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закарпатці, зберігаючи первоцвіти — ми рятуємо середовище свого існування!

Ввесна – пора, коли від зимової сплячки прокидається природа

Найпершими провісниками нового природного циклу стають ранньоквітучі рослинки, які через кригу та снігові замети, своїми тендітними паросточками проростають тягнучись до сонячного світла. Коли на деревах ще немає листочків, а земля не вкрита травою – первоцвіти милують око та сповіщають про те, що зима здає свої позиції. Нова пора року, нові сподівання…
У Закарпатті зростає багато видів ранньоквітучих рослин, зокрема, підсніжник білосніжний, проліска дволиста, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шахматний, первоцвіт весняний, анемона, підбілик альпійський, зірочки маленькі, фіалка запашна, фіалка альпійська, купальниця європейська, медунка лікарська. Майже половина із перерахованих видів  занесені до Червоної книги України.
Із початком весни, нажаль, розпочинається й пора для квіткових браконьєрів. Тому по усій Україні щороку проводиться операція “Первоцвіт” – природоохоронці, правоохоронці та лісівники штрафують продавців та збирачів весняних квіток. Посилено контроль і на пунктах пропуску через державний кордон. Першоцвіти – ходовий товар і за межами країни.
Незабаром продавці червонокнижних весняних квітів з’являться на вулицях, ринках та на узбіччях доріг. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, однак, з року в рік цим займаються і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей. Щороку можна спостерігати за тим, як діти шкільного віку, пропонують ранньоквітучі рослинки на ринках та біля трас. Таким чином першоцвітів у природі стає менше. Якщо не запобігати таким діям, то через  масове знищення, первоцвіти можуть взагалі зникнути. Шкода від зривання завдається непоправна, адже, якщо рослину зірвати, порушується процес її розмноження, без квітки не сформується насіння і до наступної весни вона загине…
Тому браконьєрів будуть карати штрафами. Бувалі продавці ранньоквітучих вигадують ніби квіти виростили вдома. Однак, це не звільняє їх від відповідальності. Відповідно до чинного законодавства ті, хто торгує червонокнижними рослинами, мусять платити штраф за кожну вилучену квітку. Крім того, за порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за ст. 88-1 ч. 1, ч. 2 та ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослинок. За збір рідкісних першоцвітів в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачене накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.
Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації закликає усіх не збирати ранньоквітучі рослини. Пам’ятаймо, збираючи — ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити! Зберігаючи первоцвіти — ми рятуємо середовище свого існування!







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.